На 17 юли 2018 да почерпят

Вижте Илиана Раева по бански (МНОГО СНИМКИ)

Джон Маккейн: Пресконференцията на Тръмп с Путин беше срам

Пловдив посрещна частица от мощите на свети апостол Андрей Първозвани

Москва скастри Заев заради твърденията му за руска намеса в протестите в Македония

Александра Митева, БАБХ: Наличието на чума бе установено на 23 юни и потвърдено от френска лаборатория

Кметът поздрави бургаски спортисти

Нов данък „Градушка” удря цените на масовите застраховки

Тръмп – Путин, четири часа, които могат да променят света (обзор)

МОН въвежда промени в датите на изпитите след 7-ми клас и ваканциите

Предлагат стандарт „планински продукт“ Обсъждат данъчни стимули за определени региони

Вижте НА ЖИВО как Франция посреща шампионите си (ВИДЕО)

С акции погват травеститите на бул. „Христо Ботев“ в София Столичната община няма да глобява за качване с колело по бордюр

Затягат граничния контрол заради чумата (обзор) АПИ ежедневно ще почиства пътя преди контролните пунктове

Румен Порожанов: Чума наистина има и тя е потвърдена с всички лабораторни проби

Най-големият в света делта 3D принтер строи къщи от кал или глина

Италианската инженерна компания WASP (World’s Advanced Saving Project) е създала Big Delta – най-големия в света делта триизмерен принтер, пише Gizmag, цитиран от „Фокус“.

12-метровият исполин е създаден, за да изгражда къщи от локални материали с възможно най-малко енергия на почти нулева цена в зони на бедствия, както и за да посрещне нарастващата нужда от жилища за увеличаващото се световно население.

Строителството на къщи бързо и с малък бюджет чрез технологията на адитивното производство, било то на Земята или на друга планета, има огромен потенциал. В Космоса, то би могло да осигури гъвкавост и възможност за изграждане на нетрадиционни, но високо функционални структури, които не могат да бъдат направени по друг начин.

На родната ни планета триизмерно отпечатаните къщи може да се превърнат в често срещана гледка, предвид прогнозите на ООН, че в следващите 15 години човечеството ще се нуждае от приблизително 100 хиляди жилища дневно. Евтиното и бързо строителство може да намери приложение и при възстановяване на региони, пострадали от природни бедствия като земетресения, торнадо и наводнения.

Компанията WASP, която произвежда триизмерни принтери във всякакви размери, напоследък се фокусира върху технология за строителство на жилища. Миналата година фирмата представи 4.5-метров принтер, а сега съоръжение с рекордната височина 12 метра.

Поддържан от метална рамка с диаметър шест метра въртящ се струйник едновременно смесва и полага материалите, които могат да варират от кал и глина и цимент. Възможно е да се добавят химични вещества, които да подсилят структурата, а компанията посочва, че предвижда добавяне на отблъскващ насекоми репелент в жилища, изграждани в бедствени зони.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.