Министър Кралев: Родителите първи трябва да запалят децата по спорта

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев се включи в спортния празник във Варна, който е кулминацията на събитията в черноморския град по повод Европейската седмица на спорта #BeActive.

„Спортът е начин на живот, не е само състезание и не би трябвало, обръщайки внимание изключително на професионалния спорт да забравяме масовия спорт. Целта ни с подобни събития е да изкараме децата на стадионите, на игрищата, да ги вкараме в залите. Аз затова много активно през цялата седмица призовавам всички деца, които вече тренират активно да привлекат и своите приятели да влязат с тях в залата и да ги запалят за спорта. Защото дори да не станеш професионален спортист двигателната ти култура остава за цял живот, което носи само позитиви. Голямата роля тук е и на семейството, където родителите трябва да стимулират децата си да спортуват“, заяви министър Кралев пред участниците и гостите на празника.

Заедно с кмета Иван Портних той откри турнира по плуване за деца „Сбогом лято“ и присъства на демонстрациите по синхронно плуване и водна топка на комплекс „Приморски“.

„Благодаря на всички, които се включиха в спортните инициативи и се надявам все повече варненци да изберат активния начин на живот. Днес сме на басейн „Приморски“ и бих искал да кажа, че вече сме изработили проекти през следващата година да имаме още два нови басейна, които да дадат възможност на младите варненци да упражняват и тренират плуване“, заяви кмета Иван Портних.

На журналистически въпрос по повод обвиненията, че никой не знае колко средства е глътнал ремонта на Двореца на културата и спорта министър Кралев отговори, че се спекулира по темата. Той припомни факта, че залата не е имала никакви планове и проекти.

„Мога само да благодаря на кмета на Община Варна Иван Портних, на изпълнителите, които се справиха с ремонта, защото графикът на спортните състезания не беше нарушен. Щеше да стане голям скандал, ако бяхме отложили Световната купа по гимнастика и Световната лига по волейбол. Когато се отвори залата се видяха безобразията, които са извършени от комунистическите строители, така че да бъдат така добри да се засрамят, да наведат глави надолу, да замълчат и да приемат реалностите такива, каквито са“, категоричен бе Красен Кралев.

Министър Кралев награди и победителите и призьорите в лекоатлетическия крос „Аспарухово“, в който участваха над 100 деца от различни възрастови групи.

Европейската седмица на спорта #BeActive е част от общоевропейската политика за насърчаване на здравословния начин на живот. Тя стимулира повече хора да се занимават трайно със спорт и физическа активност и доказва, че спортът е достъпен за всички хора, независимо от техния произход, култура, възраст, пол или физически способности.

Лица на кампанията са Ивет Лалова, Александра Жекова, Станилия Стаменова, Даниел Асенов и мъжкият ни национален отбор по волейбол.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони