300 000 мигранти минали през Македония от началото на 2015г.

От началото на годината през Македония са минали транзит над 300 000 нелегални мигранти. За последния месец през територията на страната са минали 35 000 души, а в периода след 19 юни - 84 064 , съобщава БГНЕС.

Всички нелегални мигранти пристигат от Гърция организирано и с автобуси и влакове се превозват до граничния град Гевгелия. Само вчера са получени 1792 искания за получаване на статут на бежанец, съобщи вътрешното министерство в Скопие.

Днес европейският комисар по въпросите на разширяването Йоханес Хан посети бежанския център в Гевгелия, където всеки ден влизат по 6000 души от Гърция.

Той беше придружаван от министъра на вътрешните работи Митко Чавков. Еврокомисарят обеща подкрепа за Македония при тази имигрантска криза и натиск.

"Ще помогнем на вашата страна да излезе от тази ситуация. Това е предизвикателство за вас, но и за останалите държави и би било добре за всички да намерим решение на този въпрос", заяви Хан. Той каза още, че е доволен от начина, по който Македония се справя с имигрантската криза, с която е "крайно наложително" да й се помогне.

Екип от ЕК заедно с експерти от Македония от понеделник ще извършат оценка какво е нужно като екипировка, човешки ресурси и финансова помощ за справяне с имигрантската криза в южната част на Македония.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят