Проф. д-р Силва Андонова става национален консултант по интервенционална неврология

Горанов: Няма манипулации на системата на митниците БАЦИС През юли 2018 г. ще приключи отстраняването и на последната критика от доклада на ДАНС, обяви Георги Костов

24 души са арестувани в Турция по подозрение в „терористична пропаганда“ срещу военната операция в Сирия

68-годишна загина, мъжът й с опасност за живота заради забравени котлони

Св. Синод: Истанбулска конвенция отваря широко вратите към морален разпад БПЦ призова парламента да не ратифицира споразумението

Грабител изтърси портфейл от чанта

Илияна Йотова: Преживяваме един от най-колебливите периоди в развитието на ЕС

Цеко Минев: В Европа правят по 200 лифта, а ние се обясняваме за един

Задържаха 20-годишен, ударил фелдшер в Спешния център в Нова Загора

Община Петрич довършва важни проекти през новата година

Нов център ще има Боровец, избират между 40 архитектурни проекта

Свищовлия счупи скулата на съседа си при побой

Затвориха тунела под връх Монблан заради навалял сняг

В Благоевград официално обявиха грипна епидемия, Петрич на прага

Откриха труп на мъж до заведение в Кърджали 12-годишно момче подало сигнала

Класна стая без учител – напълно е възможно

Класна стая без врати и без прозорци, без дъска, без чинове, защо не и без учител. Струва ви се невъзможно, но всъщност не е така. Именно на това ще се опитат да научат децата от компанията “Иновейшън стартър бокс”, която започва пилотния проект “Класна стая на бъдещето”. Това се случва само няколко дни преди 15 септември.

“Проектът ни няма нищо общо с едноименния на Министерството на образованието и под класна стая на бъдещето не разбираме само да се купят нови таблети както ведомството прави за ен на брой деца, а да се научат децата как да създават иновации и те да бъдат приложени на практика”, обясни проекта Леона Асланова, съосновател на фирмата за идеи. Целта на проекта е да научи децата между 7 и 15 години не само как да мислят, за което всъщност служи училището, а как да създават нови неща, които не съществуват досега, но които са реално изпълними. “Иновейшън” си е поставила за цел да въведе така нареченото систематично изобретателско мислене. До момента този тип мислене се въвежда в бизнес компании, с които работи дружеството.

Какво преставлява тази методолия. Първо се изброяват съставните части на нормална класна стая – като чинове, столове, стени, прозорци, дъска, учител и т.н. След това се елиминира всеки от елементите последователно. Целта е да се открие какви са ползите, ако в класната стая например няма чинове или дъска, или пък стени. Пример – учениците могат да работят навън или в големи зали, може да пишат по стените, може да седят един срещу друг и т.н. След това се търсят проблемите, които това би създало – като например лоши метеорологични условия, ако няма стени, няма място за писане, ако няма чинове и т.н. Завършекът на изследването е да се създаде решение на проблема, като целта не е да се създадат неосъщстевими неща, а напълно реални решения. Така например, ако няма дъска, нищо не пречи на децата или учителите да пишат върху стените – за целта те се боядисват със специална боя на водна основа, която може да се чисти. Друг вариант е учениците да не седят на столове, а например на пуфове или възглавници.

“До детската градина сме заобиколени от шарена и интересна среда на обучение, училището обаче е скучно. Това трябва да бъде пресечено като практика”, смята Асланова. Подобна е практиката в другите държави от години.

“Много е важно кой е учителят. Обикновено се съобразяваме с неговите искания – стена от стиропор, възглавници, интерактивни дъски и т.н.”, обясниха от Англо-американското училище, които са партньор на фирмата. “Проектите ни трябва да са приложими не само за частни училища, но и за държавни, затова именно ще започне обучението си първо върху учители, а след това върху техните възпитаници – целта е, когато нещо не ни харесва в системата, то да се промени по идея дори и на децата”, каза още Асланова. До момента “Иновейшън стартъп” са срещнали разбиране от образователната комисия към парламента. Предстоят разговори с Министерството на образованието и науката.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.