Чакаме бебе от изкуствена сперма

Френският метод ще помага на безплодни мъже

Френски учени създадоха човешка сперма в лабораторни условия, съобщи АФП. Пробивът е на биотехнологичната фирма Kallistem, която е базирана във френския град Лион, а методът вече е получил патент.

Специалистите съобщават, че са успели да създадат семенната течност, като са извлекли с биопсия от тестисите на пациенти недоразвити сперматогони - стволовите клетки, от които зависи формирането на спермата. Досега успех е бил постиган само със семенна течност от мишки и маймуни. Информацията за пробива с човешки биологичен материал е публикувана в авторитетното научно издание “Сайънс”.

Фирмата от Лион обаче предупреждава, че ще отнеме време, докато стане напълно сигурно, че благодарение на метода ще могат да се раждат човешки бебета. Досега проучванията са отнели 20 години, а в следващата фаза е планиран опит, в който да се зачене мишле. Това ще стане, като създадената изкуствена миша семенна течност се имплантира на женска и така се направи изкуствено оплождане. “За да сме сигурни, че сме на напълно прав път, ще трябва най-напред да се убедим, че мишето бебе ще е напълно здраво”, казват от Kallistem и уточняват, че крайната цел наистина е човешко бебе. От компанията обаче засега отказват да разкрият повече подробности.

Учените са на мнение, че ако успешността на метода се потвърди, ще могат да помагат на десетки хиляди семейства, при които проблемът за безплодието е у мъжа и неспособността на организма да създава качествени сперматозоиди.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука