Глобиха глухоням за скандиране против правителството

Полицай от спецчастите загина в свирепа катастрофа край Котел

Делото “Хитрино” продължава с 24 часа видео Експертизата на "Булмаркет" не е входирана

Около 15 млн. лв. ще бъдат отпуснати за служителите на затворите, заяви Цецка Цачева

Водка и уиски в камион с кабели спипаха на Дунав мост 2 В Берковица пък полицаи и митничари прибраха 100 кила ракия

Необходима е приватизация на държавни университети Когато еволюцията се забави, единственият начин за развитие е революция

Осъдиха кмет за трафик на хора, свалиха го и от поста

Протест в Овча купел срещу неукрепен мост над река Владайска

13-годишна ученичка откри огън по своите съученици в Русия

Албански трафикант избяга през ГКПП-Златарево, докато проверяват автомобила му за дрога

Убийство и самоубийство вдигнаха на крак варненски квартал

Бойко Борисов е поел ангажимент за отпускане на средства за заплати на надзирателите и съдебната охрана

Свлачище на входа на Трън прекъсна връзката на града с областта

Влак прегази мъж между Берковица и Монтана

Евростат: Най-голям брой кандидати за убежище у нас са регистрирани от Афганистан

Проф. Атанас Тасев: Всички газови проекти, по които Русия работи, са политически

Руската енергийна дипломация не е това, което се вижда на повърхността. Това каза пред “Фокус” енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Той допълни, че тя е високо професионална, многоходова и многостъпкова и това, което се вижда на повърхността от обикновения зрител или читател съвсем не е това, което е в основата й. „Всяка една стъпка, която се предприема от руската страна не трябва да се гледа в контекста на това, което се вижда на повърхността. Там нещата са изключително динамични и само за няколко месеца Русия направи няколко стъпки. Тя се опита да развие китайското направление, но геополитиката оказа силно влияние върху решенията й“, коментира проф. Тасев. Той разясни, че ако „Северен поток 2” се очертава като много успешен за Русия, то в същото време Китай отказа да финансира проекта “Силата на Сибир-2”, тъй като е в сериозна финансова криза.

„Това означава, че тя ще намали рязко консумацията на първични енергийни ресурси. Това от своя страна води до преразглеждане и не случайно Русия се обръща и то много категорично към европейския пазар“, посочи проф. Тасев. По думите му, всички газови проекти, по които Русия работи, в това число и „Южен“, и „Северен“ и „Турски“ поток, са преди всичко политически, а не икономически проекти. „Още в момента, когато се заговори за „Южен поток”, имах становище, че той от икономическа гледна точка е безумен, но от геополитическа гледна точка е абсолютно правилен. Обстоятелствата след това потвърдиха тази моя теза“, отбеляза проф. Тасев. Той допълни, че в процеса на вземане на решение на международно ниво съществува една пирамида, при която в момента, в който заговори геополитиката, политиката и икономиката стават безгласни букви.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.