За Мушек и мушеците 195 години от рождението на Найден Геров, съставил първия ни речник

Испания спаси 408 мигранти в Средиземно море

„Баварци“ превзеха София 120 машини на BMW и MINI бяха показани в Интер Експо Център

Подарък 13 от Дядо Коледа

Поклонението пред Светлин Русев ще бъде в сряда в Националната галерия – Квадрат 500

4-километрова опашка от ТИР-ове на “Капитан Андреево”

Предприятие за преработка на риба строят в Белица Предвиждат количества до 300 тона годишно

Установено е огнище на инфлуенца в село Стефаново

Почина синът на годеника на певицата Емилия

Катар забрани вноса на стоки от Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет

89-годишен рецитатор учи на родолюбие в YouTube Ученици и българи в чужбина гледат видеата на Петър Стаменов

Гръцки опозиционен лидер за спора за името на Македония: Двайсет години живеем с този нерешен въпрос, ще можем още 2-3 години

Продадоха на търг бутилка френско вино от 1774 г.

Руски военни са загинали при нападение на бунтовници в Сирия

Тоневи – едно обикновено семейство с пушки на рамо Сливенци пазят традициите в клуб „Традиция”

Над 120 млн.лв инвестирани за 4 г във Велико Търново

Над 120 млн.лв са инвестирани през последните 4 г в Община Велико Търново.От тях 102 млн.лв са привлечени от оперативните програми на Европейския съюз. Остатъкът от средствата старата столица е получила чрез проекти, финансирани от републиканския и общинския бюджети.

Това обяви кметът на Велико Търново Даниел Панов, заедно със своите заместници Снежана Данева-Иванова и Ганчо Карабаджаков. В отчета за изтеклия мандат управата на болярския град изтъкна приоритетите, по които е работила- качествено подобряване на общинската пътна и улична мрежа, образователна, спортна, здравна, социална и туристическа инфраструктура.

“Утвърждаваме се като водещ град на Балканите и на Стария континент. Вече сме във Втора група на българските градове, които са основните генератори на икономически растеж и стабилни социални модели. Общината е една от малкото в страната, която е с положителен демографски баланс. Велико Търново е сред петте водещи градове по усвояване на средства от европейските фондове. Туризмът ни бележи устойчив годишен ръст от 10%”, подчерта Даниел Панов.

Той информира, че над 1 милион туристи посещават старопрестолния град на година. Градоначалникът припомни за инвестираните над 16 млн.лв в туристическата инфраструктура, вложени в площад “Цар Асен I”, Владишкия мост, Мултимедийния посетителски център, църквите “Св. Св. Петър и Павел”, “Св. Иван Рилски”, “Св. Георги” в село Арбанаси, крепостта Трапезица, римския град Никополис ад Иструм. Градът стана известен с пъстрата палитра от над 1000 събития на година в областта на културата, образованието, науката и изкуствата, дванадесетте международни фестивала, общинските награди за творчески и академични постижения.

Сред реализираните значими проекти са водният цикъл за 30,7 млн.лв, пълното преасфалтиране на всички улици, чието отваряне се е наложило заради подмяната на водопроводите и канализацията, проектираните и създадени нови отсечки в кварталите, реконструкцията на 20 000 кв.м. тротоари в целия град.

Над 7 млн.лв са вложени в зелените системи, изцяло ремонтираните паркове и новосъздадените зони за отдих с детски площадки и фитнес уреди на открито. Акцент бе поставен и върху регионалното депо за твърди битови отпадъци, което се изражда по изцяло нов проект на сдружението от шест общини, в което водещо място заема старата столица. Разработката бе създадена в края на 2013 г. и е за 33 млн.лв.

Над 5 млн.лв пък са усвоени за обновяване на училищата и детските градини. Общината получи наскоро още 5 млн.лв по нов проект за енергийна ефективност на пет учебни заведения. Припомнена бе инвестицията от 10,7 млн.лв в Комплексния онкологичен център и спасяването от фалит на общинската белодробна болница “Д-р Трейман”. В ремонта на стадион “Ивайло” и строителството на мултифункционалната спортна зала пък бяха вложени общо 7 млн.лв.

“Населените места в общината стават все по-предпочитани за живеене и с все по-добри условия за живот, като във всяко едно от тях се работи с цел по-добра физическа среда и благоустрояване”, категоричен е Даниел Панов. Той обобщи, че програмата “Местни инициативи” вече е с фонд от 300 000 лв на година при 160 000 лв преди четири години. Създадени са десет нови младежки клуба, като общият им брой вече е 19.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.