Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Чавдар Златев е новият член на УС на Fibank

Общо 37 години затвор за обвинените в убийството на Николай Радев от Дупница

Общинските съвети без лекари и юристи Декларации за несъвместимост ще се подават след следващите местни избори

Община Елена получи дарение от Швейцария за доброволното формирование

Таня Андреева: Скандалите в здравеопазването между министрите и управителите на НЗОК са по-скоро традиция, отколкото изключение

Мошеник отнесе глоба от €208 000 в Мюнхен

Четворен ръст на морбили в Европа И България е в тревожната статистика на СЗО

Десетки убити и ранени граждани на Русия и ОНД при сражение в Сирия

Столичната община съветва гражданите какво да правят при терористичен акт При взрив в метрото лягайте на пода, инструктират от "Московска 33"

Мароканецът, задържан у нас за тероризъм, ще остане 90 дни в ареста

Министър Кралев в Русе: Децата се убеждават да спортуват с примери

“Не можем да убедим децата да спортуват, ако нямат примери”. Това заяви в Русе министърът на спорта Красен Кралев, който закри символично Европейската седмица на спорта #BeActive в България. Целта й е да промотира здравословния начин на живот и да изкара повече хора по стадиони, игрища и зали.

“Залагаме на футбола като най-популярния спорт, който се практикува организирано от над 60 000 картотекирани играчи в БФС, а сигурно още 100 000 човека го играят”, уточни министър Кралев. За първи път държавата обръща внимание на футбола, като се изключи направеното от премиера Бойко Борисов през първия му мандат с лични усилия.

Т.г. спортното министерство ще подкрепи БФС, вече има програма за развитие на детския футбол. Догодина ще се отделят около 1 млн.лв. за школите с много деца и успехи на представителните отбори. Планира се реконструкцията на част от стадионите, където играят отборите от “А” група.

“Много трудно е една община да поддържа всички спортове, както и държавата да помага на над 100 регистрирани федерации”, уточни Красен Кралев. Той посъветва кметовете да си направят маркетингов план кои отбори да поддържа. Така ще поддържа и географско разпределение на спортовете.

Министър Кралев напомни за стартиралата програма за здраво поколение с министерствата на здравеопазването и на образованието. “Осъзнали сме потребността да се реши проблемът с обездвижването на нацията”, обясни спортният министър. За първи път в училищата при децата от 1-4 клас ще влизат треньори, тъй като засега изграждането на двигателни навици и спортна култура се подценява.

От 4-12 клас за неизползвания трети час по физическо възпитание ще идват скаути и треньори в различни видове спорт. Така те ще могат да избират най-добрите деца за професионалния спорт. “До 5 години качествената промяна ще даде резултат с училищна отбори и първенства, в момента никой не прави селекция”, заяви минисътр Кралев.

Той смята, че Европейската седмица на мобилността ще стане ежегодна заради обездвижеността на нациите на страните-членки. В България са осъществени 160 при планирани 90 събития. Раздадени са над 1000 топки, 5000 фланелки и промотиращи гривни за ръка. Целта да се обхванат 350 000 души е надхвърлена и България ще отчете една от най-големите активности и резултати в Европейския съюз.

“Всяка промоция на спорта е важна, иначе губим битката с компютрите”, не скри министър Кралев. Той съжалява, че в таблицата за бюджета на финансовия министър няма графа “Спестени пари от здравеопазване за всеки инвестиран лев в спорта”. Усилията на спортното министерство и държавата ще редуцират след 20 г. бюджета за здравеопазване, защото ще има по-здрава нация.

Министър Красен Кралев откри детски футболен турнир с участието на десет отбора и се срещна с футболисти от ФК “Дунав” (Русе), като им пожела догодина да се завърнат заслужено в “А” група. Той награди и победителите в регионалния турнир по борба в село Бъзън, а после откри спортна площадка в село Ценово.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете