Автентични носии и кръшни хора в Нощта на Самоводската чаршия в Търново

Уникални над 60 автентични народни носии бяха показани на ревю в "Нощта на Самоводската чаршия" във Велико Търново. В събота вечерта Улицата на занаятите бе оживена от стотици посетители, дошли да разгледат ателиетата на майсторите и да се насладят на богатата програма, организирана от Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов".

Най-атрактивно беше дефилето на кръшни великотърновки в народни премени от всички етнографски области на България. Повечето от облеклата са на над 130 години. Те бяха предоставени от колекционерите Ангел Низамски от София и Петър Георгиев от Долна Оряховица.

Низамски е танцьор във Фолклорен ансамбъл "Жяр" към читалище "Д-р Петър Берон 1926" в София. Заради страстта си към българския народен костюм от 1996 г е и гардеробиер на ансамбъла. Започва да събира носии през 1982 г., когато получава сватбените одежди на своята баба. Цялата сбирка на Низамски, в която само автентичните престилки са над 350, беше показана за първи път на Роженския събор това лято. В Нощта на Самоводската чаршия софийският фолклорист демонстрира над 40 народни облекла за жени, деца и мъже.

Неговият колега от Долна Оряховица Петър Георгиев допълни ревюто с двайсетина носии от своята колекция, събирана в продължение на 20 г. Младият мъж е хyдoжecтвeн pъкoвoдитeл нa гpyпи зa извopeн фoлклop в горнооряховското село Писарево, а през 2014 г. беше удостоен с приза "Пазител на традициите". Красивите носии бяха представени от доброволки пред погледите на стотици туристи, събрали се на Самоводската чаршия.

След ревюто фурор предизвикаха музикантите от група ETNOTIX, която съчетава дамски квартет от гъдулки, перкусии, вокал и соло китара. Под ритмите на формация се извиха кръшни хора. В съботната вечер Улицата на занаятите беше пъстро украсена и осветена от факли и фенери. Всичките 16 работилници бяха отворени до късно, а майсторите демонстрираха своите умения пред любопитните посетители. По време на празника бяха връчени свидетелствата за чираци на децата, минали през Лятното училище на Самоводката чаршия.

Занимаващите се с приложни изкуства също показаха своето творчество. На импровизирани щандове те бяха подредили авторски бижута и аксесоари. Част от празника бяха и дамите от работилница "Седянка", които демонстрираха как се везат съвременни облекла с етно мотиви. Сред забавленията бе и възможността всеки от посетителите да надене народна носия и градско ретро облекло.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони