Високо образованите самонаети гърци са професионалисти в укриването на данъци

Гърция ще бъде много по-добре финансово, ако правителството си събере данъците, които му дължат самонаетите лица. Това сочи доклад, публикуван този месец и цитиран от Bloomberg, който използва иновативен метод разкриване на данъчни измами, пише Дневник.

Да оцениш сенчестата икономика е трудно. Фридрих Шнайдер от университета "Йоханес Кеплер" в Линц, Австрия, посочва, че нито един от приетите методи не е напълно надежден. Например сравняването на статистика за приходи и разходи не е идеално, защото резултатите се изкривяват заради пропуски и грешки на национално ниво. Използването на индикатори като потребление на ток не взема предвид пък дейности в сенчестата икономика, за които не се изисква много енергия.

Все пак Шнайдер измерва сивата икономика в Европа на годишна база. Като дял от БВП, в Гърция е втората по големина сива икономика след Кипър, ако не се включват бившите комунистически държави - 23.3% или 55.3 милиарда долара са в сивия сектор. Това обхваща нелегални дейности като търговия с дрога, проституция, както и дейности в легитимната икономика.

Ако беше облагана с данъци, средно 40%, сивата икономика в Гърция щеше да генерира 22 милиарда долара за държавната хазна, което щеше да е достатъчно, за да компенсира международните кредити за страната.

Според последния доклад недокументираните приходи от самонаетите лица са около половината от цялата сива икономика.

Изследователите са използвали данни от голяма гръцка банка за подадени молби за кредити. Според тях гърците е трябвало да използват 78% от официалните си доходи, за да обслужват поисканите заеми. Банката сметнала декларираната информация за невярна, както правят много банки в Югоизточна Европа. За да оценят риска, те използват доходите, преди облагане с данъци.

Авторите на доклада са използвали тази информация и са достигнали до извода, че реалните доходи на самонаетите гърци са със 75 – 84% по-високи в сравнение с декларираните. За 2006 – 2009 г. това означава 9 - 11 милиарда евро годишно изгубени приходи за хазната.

Укриването на данъци е концентрирано сред високообразованите и влиятелни професии, сочи докладът. Медиците укриват средно 32 500 евро годишно от данъци. А в Гърция нивото на безработица е най-високо – близо една трета от населението работи само за себе си.

Дори и лявото правителство на Алексис Ципрас, което предложи неработещи схеми срещу данъчните измами – не успя да достигне до високо образованите професионалисти.

Четирите индустрии, в които се укриват най-много данъци, са медицина, инженерство, образование и медии. 61.7% от депутатите, които не са юристи, идват именно от тези сектори. За юристите също се смята, че укриват значително количество данъци. "Паралелът между професиите на депутатите и сферите, в които се укриват най-много данъци, насочва към една от причините за липсата на воля за прилагане на реформи", пише в доклада.

Интелектуалният елит в Гърция може да реши много от проблемите на страната, просто като започне да декларира доходите си. Изглежда обаче никой няма интерес да наложи този натиск. Изследователите смятат, че правителството трябва да продава лицензи за професии през влиятелните профсъюзи – строг, но ефективен начин за събиране на пари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят