Мерят допълнително въздуха над Русе за вредни емисии

Разработен е план за измервания на качеството на атмосферния въздух в русенските квартали „Възраждане”, „Здравец-Изток” и централна градска част, съобщиха от РИОСВ. Взетите допълнителни мерки са след среща в МОСВ със зам.-министър Красимир Живков и русенски депутати. Над 1000 русенци излязоха миналия четвъртък на първия екопротест от 27 г. насам след залповото обгазяване на града на 14/15 септември т.г.

Направени са и измервания с преносим газ-анализатор на Регионална лаборатория при ИАОС. Той ще работи на 24-часов режим. Проверките в Източната промишлена зона на крайдунавския град продължават. Екип на екоинспекцията изяснява дали "Лубрика" ООД спазва условията за производство в комплексното си разрешително. Инспектират се всички малки промишлени обекти в Русе, за да се открият източници на замърсяване.

На север от площадката на завода за авточасти „Монтюпе“ ЕООД е установена специфична миризма за производството на дружеството. Въпреки констатираните "несъответствия в работата на предприятието", засега не може да се твърди, че това е единственият замърсител.

Ако следващите замервания отново докажат отклонение от нормите, ще се спрат принудително инсталации или части от тях в завода. Извънредната мярка ще продължи, докато производството на "Монтюпе" се приведе съответствие с комплексното разрешително. В официално разпространено становище от френската компания отхвърлят обвиненията за замърсяване и категорично опровергават "всички неоснователни и недоказани обвинения".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони