Синята зона раздува щата на общинско предприятие във Варна

Най-малко месец ще продължи забраната за ползване на водата в село Казанка

Мъж връхлетя с кола върху возилото на новия на бившата си

Шофьор блъсна две деца и избяга от произшествието

Мая Манолова сезира КС за липсата на право на гражданите да обжалват решенията на КЕВР за цените

Вук Йеремич: Вучич води тайни преговори с Косово

Израел използва за пръв път новите си изтребители F-35

Германският външен министър: Русия ще продължи да е труден партньор за Европа

Разкриха улични грабежи отпреди години в Търговище, жертвите са момиче и млада жена

КЗП: Внимавайте при покупки от непознати търговци по Великден

Свлачището на пътя Смолян–Мадан се активизира отново

Арестуваха две шуменки за агресия

Борисов: Ще дадем 500 хил. лв. за пораженията от урагана във Враца

Немски дарители подпомагат социални заведения в Елена

Стивън Хокинг е направил предсказание за края на света два дни преди смъртта си

Д-р Хасърджиев: Възможно е с бежанската вълна да се появят редки заболявания

Възможно е в следствие на бежанската вълна да се появят редки заболявания и тогава ситуацията за неваксинираните деца може да бъде пагубна. Това каза за Фокус Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

„Този проблем е актуален не само в момента, но и през всички години, в които България е приемала бежанци. Здравето на мигрантите е от изключителна важност, както като проява на отговорност от нашата страна и нашето общество към тези, които бягат от изключително лошата ситуация в техните държави, така и заради отговорността, която носим към българското население. Съвсем възможно е пренасянето на различни инфекции и зарази”, заяви Хасърджиев. По думите му в много големи групи от тези бежанци не е известно какви ваксини са правени и дали въобще са осъществявани. „Поради тази причина трябва да има много засилен контрол, но и системни информационни кампании и осигурени достатъчно количества налични ваксини и лекарствени средства”, подчерта Хасърджиев. Той припомни, че е преди няколко седмици се е появил случай на две бежански деца с Хепатит А.

„Опасността е реална, тя е налице и не трябва да се подценява. Освен бежанците, застрашени са всички тези деца, които не носят абсолютно никаква вина, но заради невежеството и нехайството на родителите си, не са били ваксинирани. Наблюдава се тази изключително пагубна, ретроградна и вредна за децата мода сред родителите да отказват ваксинации”, отбеляза Хасърджиев.

„Призовавам родителите да проявят благоразумие и незабавно да поставят всички липсващи ваксини на своите деца, защото макар в България отдавна да не сме срещали и чували за някои заболявания, при една подобна ситуация е възможно те да се появят”, посочи той. Хасърджиев добави, че точно тези деца са под най-сериозен риск от афектиране с някое заболяване, за което не са били ваксинирани.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.