Плащаме поне 200 лева за безплатното държавно училище

АНЕТА ПЕТКОВА

Милиони левове се източват всяка учебна година от родителите за уж безплатното държавно и задължително образование. Не става дума за частните уроци, а за таксите, които всички училища и детски градини събират за каквото им хрумне. „Чувстваш се като пълен идиот, ако не дадеш пари за поредното хрумване на училището. Да не говорим, че и училищното настоятелство, което уж представлява нас, и то се чувства длъжно да събира средства за нещо“, казва родител на третокласник. В социалните форуми също е пълно с коментари за поредните такси, които учебните заведения вече събират след първите родителски срещи.

Бяхме изненадани малко преди 15 септември, че трябва да боядисваме класната стая и да съберем пари за боя, коментира Елка Иванова, чиято дъщеря е пети клас в столично училище. Майките и татковците нямали нищо против да участват в училищния живот, но подобни искания били чист „рекет“.

Основната сума, която се взeма в софийските училища, е 50 лева на дете в начален курс. Парите са за тонер, хартия, вода и „дребни ремонти“. Обикновено инициативата идва от родителския актив след подсещане от класната ръководителка. Достатъчно е да й зададете невинния въпрос: „От какво имате нужда?“ По решение на родителите от класа се прави каса за посрещане на рождени дни, за празници, за допълнителни кръжоци и т.н. Отделно семейства дават пари за частни занимални. Въпреки че има гарантирано целодневно обучение, местата за полуинтернатните групи следобед не достигат, а и родителите предпочитат да се „застраховат“ в частния курс.

В повечето случаи той се води от учителите в същото училище. Занималните са между 180 и 200 лева на месец. Отделно всяка седмица родителите доплащат за купоните за стол - към 17 лева, или кетъринг от 80 лева на месец за занималнята, както е за децата от 18-о училище в столицата например.

Съвсем отделно, но абсолютно задължително перо, е това за допълнителните помагала. Те варират от 125 лева на ученик като в 119-о училище до 20 лева. В част от учебните заведения се събират застраховки от по 25 лева, както и пари за униформи. Не е възможно да няма помагала към учебниците, защото по сегашните е невъзможно да се преподава, коментира учител. В някои от учебните заведения има направени частични ремонти, но тази година парите не са стигнали за освежаване на класните стаи, а фирми искали за цикленето на паркет по 2000 лева на класна стая. Ето защо учителите разчитали на семействата, които искат да подпомогнат създаването на по-голям уют в стаите на децата. Ако имаш родител със строителна фирма, е най-лесно, казват педагози.

В някои училища се събират пари и по решение на настоятелствата - с тях се финансират допълнителни охранители, лекарства за кабинета с медицинските сестри и някои „дребни“ проекти на училището.

Към сумата за безплатното държавно образование влизат и парите за зелените и белите училища. Те са между 200 до 350 лева и са за по 5 дни. Участието е доброволно, но е ясно, че не е приятно, ако детето не участва. Учителките имат интерес да включват децата, защото, освен че пътуват без пари с тях и получават целодневно хранене, обикновено вземат и дневни от туристическата агенция - в масовия случай 30 лева.

В част от учебните заведения решенията за допълнителното финансово подпомагане на държавното образование се вземат само от родителите в съответния клас. Те събират средствата в специална банкова сметка, правят се отчети и учителят само се информира.

Минимум 200 лева са задължителните допълнителни разходи за по-малките ученици, които иска училището, пресметнаха родителите. За по-големите има плащания за допълнителните кръжоци и часовете по задължителна подготовка. Там, където има учители от чужбина, се събират пари за плащането на квартирите им. Голяма част от плащанията са безотчетни.

В Търново плащат за охрана и помагала

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Родители на ученици във Велико Търново споделиха, че внасят средно по около 30 лв. на дете в училище годишно. Тези средства отиват предимно за охрана на учебното заведение и за организация на учебния процес.

Репортерска проверка установи, че за сигурността в СОУ "Патриарх Евтимий" в старата столица родителите дават по 15 лв. Ако имат двама ученици в същото училище, за втория плащат 10 лв., а ако децата са три - са освободени от такса.

"Тези пари се дават по желание. Никой не е задължен да плаща. Освен това училищното ръководство не събира абсолютно никакви средства за нищо. Ако се наложи да се дават пари, то те са по инициатива на родителските комитети или на училищното настоятелство. За подпомагане на талантливи деца родителите внасят по 5 лв. също на добра воля", поясни директорът на школото Христо Димов.

Той допълни, че в момента в банковата сметка на училищното настоятелство има налични около 5200 лв. Сумата е предимно за изпращане на даровити ученици на олимпиади и състезания, както и за книги, които се дават като награди на изявени момчета и момичета.

"От 900 ученици родителите на около 700 внасят такива средства. Социално слабите семейства не дават пари", каза Димов.

Майки на ученици в училището пък поясниха, че се налага да се купуват помагала към учебниците по отделни предмети, както и пособия, необходими за провеждането на тестове. "За по-евтино, събираме пари в класа и купуваме заедно тези помагала, защото, когато се взема по-голямо количество, ни правят отстъпка от 15-20% в книжарниците", допълват родители.

Майка на ученик от СОУ "Патриарх Евтимий" във Велико Търново сподели, че си е водила отчетност за парите, които е плащала през миналата учебна година. Сред разходите са 10 лв. за охрана, 2,50 лв. за тренировки, 2,70 лв. за застраховка срещу злополука, а за помагала е дала общо 16 лв.

Родители от Видин: Само ни дърпат за пари

ЛЮДМИЛА СТАНКОВА

"Откакто детето ми стъпи в училище, все ни дърпат за пари. Още от детската градина учителките искаха да събираме за санитарни принадлежности, мокри кърпи, дори и за тоалетна хартия", коментира 37-годишната видинчанка Пламена Василева. От тази учебна година дъщеря й вече учи в професионална гимназия и засега от школото не са искали пари, но едва ли ще ни се размине, казва Василева.

"Събирали са пари за какво ли не - по 5, 10, 20 лв. Последно, когато дъщеря ми учеше в едно от средните общообразователни училища, искаха пари за ремонт на тоалетните. Доброволно, разбира се, кой колкото може. Дадохме и ние", разказа видинчанката. Плащането се оказало последно от страна на семейството, след като на откриването на ремонтираните тоалетни от ръководството не казали и едно "благодаря" на родителите. "Мъжът ми се ядоса и отсече, че повече няма да даде и една стотинка. В същото време обаче дъщеря ми се чувства притеснена от такъв отказ, който не се приема с добро око от учителите", каза Василева. По мнение на видинчанката разходите за учебници, тетрадки, пособия и т.н. са предостатъчни за свития семеен бюджет, за да натоварват родителите с допълнителни плащания.

Във Варна: от 50 до 100 лв. за помагала и удобства

ДАНИЕЛА ФАРХИ

От 50 до 100 лв. броят варненски родители веднага след първия школски звънец, за да платят нужните за обучението на децата си допълнителни помагала и да осигурят някои удобства в класните стаи, показа проверка на "Труд". Цените варират в различните учебни заведения. За помагала на първолак в едно от градските училища например искат 37 лв., а в друго - 60 лв. Причините за разминаването са както различните цени на книгите по основните предмети на морето от издателства, така и различните задължително избираеми предмети (ЗИП). Първите избира класният ръководител, а за ЗИП решават родителите. Ако избираемият предмет е чужд език, помагалото винаги е по-скъпо, твърдят майки.

Всеки клас събира и сума за допълнителни разходи като копирни услуги, минерална вода и др. В повечето училища по това перо на дете се падат по 10-15 лв. Парите обикновено държи родител касиер, който плаща по заявка на класния и после се отчита на родителска среща. Ако в стаята пече, майките и татковците купуват щори. Често срещана практика в началните класове е родителите да монтират или ремонтират шкафчета, в които децата да си оставят част от пособията и спортните екипи, за да падне товарът в тежките раници. Въпреки че това лято общината хвърли над 1,8 млн. лв. в ремонти на школа и забавачки, в някои училища се събират и средства за боядисване на класни стаи. Практиката не е нова, така е всяка година, твърдят родители с опит.

Според директора на Регионалния инспекторат по образование Венцеслава Генова училищата нарушават закона, ако искат пари от майките и бащите за ремонт или обзавеждане на класните стаи. Но жалби засега няма, защото родителите сами гласуват да направят допълнителните разходи, а несъгласните - ако ги има, винаги са малцинство. Незаконна е и принудата да ставате училищен спонсор, предупреди Генова и апелира варненци да сигнализират РИО, ако някой ги натиска да правят дарения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование