Депутатите избягали 238 пъти от парламента

Рекордът е на 5 юни – 69 регистрирани отсъствия

За девет месеца депутати са натрупали 238 отсъствия от работа без основателна причина. Това става ясно от списъците с неизвинени неявявания в пленарната зала от 27 октомври 2014 г. - денят, в който бе конституиран 43-ият парламент, до 31 юли т.г. Имената на “провинилите се” са качени на сайта на Народното събрание.

Най-много отсъствали депутати има на 5 юни, когато в пленарната зала не са се регистрирали 69 души от общо 240 депутати от всички парламентарни групи. Тогава БСП и ДПС провалиха заседанието на Народното събрание, като не осигуриха кворум, макар че бяха в сградата. Обяснението бе, че кворумът не е отговорност на опозицията, а на мнозинството, но подозренията са, че двете партии са провалили гласуването на закона за горите. В крайна сметка по-рано от работа си тръгнаха всички депутати.

В списъците с отсъстващи без извинение се срещат имената на политическите лидери Волен Сидеров (“Атака”), Радан Кънев (ДСБ), Лютви Местан (ДПС), Валери Симеонов (НФСБ) и Михаил Миков (БСП). Дори и да не стъпят в парламента, депутатите получават 1/3 от основната си заплата. За периода до 31 януари тя бе 2700 лв., а сега е 2886 лв. Освен това парламентът е длъжен да покрие част от разходите за сътрудници, офиси и костюми на отсъстващите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика