МВР: Петролът ще поевтинява

Вигенин в Букурещ: България подкрепя приоритетите на Румънското председателство

Гърция пак е с най-големия дълг в ЕС България е в Топ 3 на най-малко задлъжнелите

Ера с българския Фъргюсън

Звездите на небето вече си имат треньор

Приключи проверката в ЕНЕРГО-ПРО, не са открити нарушения

Ръст на ражданията в УМБАЛ Бургас, момчетата пак са повече В "Дева Мария" 23 на сто от родилките са от други области

Денс клуб UN BESO в Търново чества 8 години Над 400 гости присъстваха на пищното тържество

Възстановиха движението по централния пловдивски бул. „Цар Борис III Обединител“ На него бе монтирана кулата за откриването на Европейска столица на културата

„Свободна Европа“ пусна сайта на възстановената си българска редакция На страницата не са публикувани никакви данни за контакт, имена на екип или поне на ръководител

Влак блъсна и уби жена в Пловдивско

4-годишно дело приключи със споразумение Наркопласьор беглец влиза в затвора

Токов удар от самобръсначка уби мъж в банята

МОН: Пропуснатият по време на грипна ваканция материал ще бъде преструктуриран

Оставиха в ареста крадец на лотарийни билети Кражбата е рецидив и съдът се опасява, че извършителят може да се укрие

Паламудът „клъвна“ предизборнo

Паламудът се появи в морето на юг от Бургас. Първи се похвалиха от Ахтопол. „Почнахме!“, обявиха риболовците там. Макар все още да не е много едър и го наричат „циганка“ паламудът се хваща в мрежите им. В Царево отдавна тук- таме имаше дребна циганка, но се вече и там лодките се връщат с добър улов. Има и едра цаца, и малрко сафрид. лефер и чернокоп още няма, но октомври предстои. Края на септември и през октомври е богатият „лов“ на морските вълци. През ноември рибата се соли. Опитните рибари дават и рецепти – поставя се в едра сол, след като се изкорми. Майсторлъкът е после в обезсоляването, което трае до 40 часа. После се вее на простора, а вечер се затиска с дъсчица, за да излезе водата от нея. И така една седмица.

„Паламудът излезе предизборно. Ще видим кой ще спечели и ще го разпределим по квоти“, шегуват се рибарите, които свързват появата му с политиката. Страх ги е от друго- миналата година по това време морето завряло от паламуд, после хванала провезата /лошото време/ и изчезнал. Затова някои не го продават, а си го кътат във фризерите- „за всеки случай“, да не останат без риба за солене. Иначе на борсата върви по 10 лева килото.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.