Порой удави Перник снощи (Снимки и видео)

Истински воден ад преживя Перник снощи, пише ZaPernik.com. Цели квартали са потънали под вода, а повечето останаха и без връзка със света - нямаха телефони и интернет. Продължителният дъжд потопи улиците, като на места водата достига до 1 м. И тази сутрин продължава отводняването на най-засегнатите места.

По улиците масово има закъсали коли. 

Участъкът от крепостта Кракра до центъра на Перник по външната магистрала е била под вода и не е могло да се минава. Водата достигала до тавана на колите. През Софийско шосе вече е проходимо. Спирка Шахтьор също потъна. 

Много села в региона закъсаха без ток, между тях Рударци, Слаковци и Ярджиловци.

В момента обстановката е овладяна, съобщава бТВ. "Заради проливния дъжд имаше над 1000 спешни обаждания", обясни кметът на Перник Иван Иванов. Пострадали и жертви, за щастие - няма. Сигналите били основно за наводнени мазета и къщи, закъсали коли. Положението вече е под контрол.

Старата канализация е виновникът за водния ад, който стресна перничани. По думите на кмета тръбите не могли да поемат голямото количество вода. "Само когато се подмени канализационната мрежа, тя ще може да поеме тези валежи и дъждове", категоричен бе Иванов.

Областният управител на Перник Ирена Соколова потвърди пред "Фокус", че няма жертви и пострадали при валежите в Пернишко.

„В неврологичните участъци на града там, където има поражения, се събра доста количества вода. Постъпили са на областния дежурен телефон и на тел. 112 над 800 сигнала, отделно от това почти до 1000 сигнала във ВиК и общината за наводнени мазета, гаражи в най-ниските части на града, с частично запушени шахти и трудна проходимост на канализацията”, обясни Соколова. Тя уточни, че е евакуиран един човек от клуб в по-ниската част на града - “Maze”. „Няма нито жертви, нито пострадали, нито хора, които да са в затруднено положение, но снощи беше критично и водата беше над 1.6 м”, поясни Ирена Соколова.

Тя коментира, че снощи е бил свикан кризисният щаб с участието на кмета, заместник-кмета на града, директорите на пожарната и ВиК, за да бъдат взети и предприети най-добрите мерки и действия.

Соколова подчерта, че временно е било ограничено движението по скоростния път към Радомир и Кюстендил в района на автогарата, но към момента навсякъде проходимостта и движението са възстановени.

За останалите градове на Пернишка област, Ирена Соколова коментира, че няма поражения. „В две села на Брезнишко – Слаковци и Велковци снощи нямаше ток. В околните села също имаше проблеми тока да се изключва и включва в продължение на цялата вечер”, изтъкна тя и допълни, че екипите на ЧЕЗ работят.

Ирена Соколова разказа, че проблемите в града са започнали след 20.00 часа снощи
вследствие на обилния и интензивен дъжд, който е продължил над 2 часа и половина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини