Отвориха границата между Сърбия и Унгария

От тази сутрин са отворени всички гранични пунктове между Сърбия и Унгария, съобщиха от Съюза на сръбските автомобилисти. В същото време между Хърватия и Сърбия е отворен само един контролно-пропускателен пункт от общо 8. През последните няколко месеца Европейският съюз е подложен на невиждан натиск от страна на мигранти, които в по-голямата си част искат да се обосноват в Германия. По последни данни на Международната организация по миграция в Европа, цитирани от БГНЕС, от началото на годината са пристигнали над 473 000 мигранти. Основният маршрут, по който те проникват на стария континент, е през Гърция и Западните Балкани за ЕС.

Властите в Атина организирано извозват мигрантите, акостирали на островите в Егейско море, до северната си граница. От там те през Македония заминават за Сърбия. От сръбския граничен пункт Прешево те биват насочвани към Унгария, а от средата на миналата седмица и към Хърватия.

Това доведе до взимането на мерки от страна на властите в Будапеща, които построиха ограда и на 15 септември въведоха строги закони за незаконните мигранти, пристигащи в страната. След затварянето на унгарската граница Белград пренасочи мигрантския поток към Хърватия, която затвори 7 гранични пункта в средата на миналата седмица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят