Лиляна Павлова откри парк за 1,9 млн. лeвa във Велико Търново

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова откри най-големия парк във Велико Търново, който бе обновен с 1,9 млн. лв.

Мястото за отдих се простира върху 537 декара на хълма Света гора. Той е част от основните обекти по мащабния проект "Град Велико Търново - зелена и достъпна балканска столица на културния туризъм".

Разработката на кметството получи общо финансиране по ОП "Регионално развитие 2007-2013" в размер на 7,2 млн. лв.

Изградени са над 6 км пешеходни и велоалеи, детски площадки, небесна площадка с панорамен изглед към старата част на болярския град и Арбанаси, игрища, фитнесуреди на открито, зона за домашни любимци, скейборд стени и много други атракции.

"Парк "Света гора" е свързан и с нашата история от Средновековието. Тук са се намирали много църкви, основана е и Търновската книжовна школа. Местността е свързана с Освободителната война от 1878 г., за което е построен и паметник", припомни кметът на Велико Търново Днаиел Панов.

Министър Павлова обяви, че община Велико Търново е подписала договор и по новата програма "Региони в растеж" и на нейно разположение вече са 43 млн.лв. "С тях ще продължат ремонтите по училищата и детските градини, ще станат енергийно ефективни всички публични сгради и една много важна инвестиция - за градския транспорт на Велико Търново", допълни министър Павлова.

Великотърновският митрополит Григорий отслужи тържествен водосвет. Преди да захване молитвата, Владиката връчи позлатения си жезъл на градоначалникът с думите: "Ха, помагай сега кмете!". После прикани министър Павлова и градоначалникът да застанат редом с него. "Толкова пари сте дали, хубаво е да сте на молитвата", каза Владиката.

След църковния ритуал, митрополит Григорий апелира към търновци: "Пазете и се грижете за новата придобивка, защото ще дърпаме ушите на този, който руши".

Кметът Даниел Панов пък побърза да обяви, че ще възстанови прочутото виенско колело, което преди десетилетия привличаше малки и големи на хълма "Света гора". "Радвайте се, защото министър Павлова току-що ми прошепна на ухо, че ще даде пари за люлката. Затова за всички на многая лета, а за Лиляна Павлова и кмета-много каймета, че да правят още такива добрини", завърши Владиката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони