Руските военни удрят "Ислямска държава" следващата седмица

Руските военнослужещи може да ударят по „Ислямска държава“ още следващата седмица, съобщава „Новая газета“. В навечерието или непосредствено след речта на държавния глава на Руската федерация Владимир Путин пред Генералната асамблея на ООН на 28 септември ще бъде извършено действие, което да потвърди сериозните намерения на Москва в борбата срещу тероризма.

Източници на редакцията от военните кръгове разкриват, че руските специалисти, получили опит за планиране на операции в условията на съвременната маневрена война, проучват възможностите за демонстриране на инструментите на Кремъл в конфликта в Сирия.

„Оперативната ситуация в Сирия до голяма степен наподобява въоръжената борба в зоната на антитерористичните операции (АТО)“, твърди един от източниците на вестника.

Разглеждат се варианти за ракетни удари на авиацията, локална наземна операция на сирийските войски с подкрепата на съвременни средства за война, обслужвани от руските военни, а също и серия от артилерийски обстрел. Основно и задължително условие ще бъде ефективността, а не мащабността, коментират военните.

По-рано днес 3mv.ru съобщи, че руски морски пехотинци са влезли в сражение с неголям отряд на „Ислямска държава” през нощта на 19 срещу 20 септември.

Руснаците са охранявали военна база в близост до Латакия, когато получили данни от разузнаването за приближаването на отряд ислямисти.

Пехотинците направили засада и причакали ислямистите извън базата. Те били 8 души и се придвижвали през нощта пеш, въоръжени с миномети и автомати. В завързалото се сражение трима от нападателите били убити, двама-взети в плен, а останалите успели да се скрият.

В пленените руснаците намерили планове на охраняваната от тях военна база и спътникови снимки с важните за отбраната места.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят