От Куба до САЩ: Папа Франциск изгражда мост между два свята

Франциск, първият латиноамерикански папа в историята, започна в събота своето десето посещение в чужбина, което ще го отведе от Куба до САЩ и е най-деликатното: то му предоставя възможност да създаде мост между два свята, комунистически и капиталистически, Латинска Америка и американската свръхсила.
Силно натоварената програма на 78-годишния аржентински папа предвижда той да произнесе 26 речи - 8 в Куба и 18 в САЩ - от които само четири са на английски.
Четирите основни етапа ще бъдат Площадът на революцията в Хавана, Конгресът на САЩ - пред който за първи път ще говори папа, Общото събрание на ООН и накрая, закриването на световна среща на католическите семейства във Филаделфия.
Кубинският етап изглежда най-лек. От събота до вторник Франциск ще бъде на комунистическия остров - от Хавана до Олгин и до Сантяго, където оценяват помощта му за затоплянето на отношенията между режима на Кастро и американската администрация.

Три папски посещения за 17 години показват изключителното внимание на Ватикана към тази страна, където режимът и Църквата приветстват подкрепата на папата за нормализацията. Те поискаха вдигане на американското ембарго, в замяна на което католиците получиха повече права.

Кубинските власти обявиха освобождаването на над 3500 затворници, което е безпрецедентен жест. Преди посещението на папа Бенедикт XVI през 2012 г. и след визитата на Йоан Павел II през 1998 г. беше обявено освобождаването на по-малък брой затворници.

Франциск ще се срещне с младежи, със семейства, с епископи и вероятно със стария “лидер масимо” Фидел Кастро (б.р. - срещата вече се състоя).
Не са предвидени обаче срещи с противниците на режима или с представители на ФАРК (Революционните въоръжени сили на Колумбия), които водят в Хавана преговори за мир с представители на правителството в Богота.

Нещо, което също не се случва често, е и фактът, че самолетът на папата ще го отведе от Хавана директно до военната база “Андрюс” във Вашингтон, където ще го очаква президентът Барак Обама.

По време на престоя му в САЩ официалните моменти ще се редуват със срещи със “същинската Америка”. Той ще има контакти и с една църква, все още дълбоко разтърсена от педофилските скандали през последните години - тема, по която Франциск се показа непреклонен.

Мерките за сигурност ще са драконовски, въпреки че Ватиканът увери, че “не изпитва особени притеснения” и въпреки че папата настоя да се движи на открити папамобили.

Срещи с онеправдана Америка

С най-голям интерес се очакват речите му на английски в Конгреса на САЩ във Вашингтон и на испански пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк.
Очаква се там той да осъди, за неудоволствие на някои консерватори, “диктатурата” на парите, “културата на отхвърлянето”, както и трафика на хора, безработицата, световните конфликти, преследването на малцинствата и особено на християните.
Според източник от Ватикана в ООН Франциск може да призове експлоатацията на хора в мрежите за проституция да се обяви за престъпление срещу човечеството.
В Ню Йорк, на мястото, където се издигаше Световният търговски център, папата ще ръководи междурелигиозна церемония против тероризма и в памет на жертвите на атентатите срещу Световния търговски център на 11 септември 2001 г.
Във Вашингтон той ще канонизира испански мисионер от XVIII век, Хуниперо Сера, разпространил християнството в Калифорния, но обвиняван, че е допринесъл за потискането на индианската култура.

Последният етап ще даде възможност за среща за религиозната свобода във Филаделфия - мястото, където са се оформили основополагащите американски ценности. Папата ще закрие и голяма международна среща на католически семейства.

Около 1,5 милиона души се очакват на заключителната служба, на която папата ще обясни своите приоритети, няколко дни преди в Рим да започне деликатен синод по въпросите на семейството.

Както е правил и преди, аржентинският папа е предвидил по време на обиколката си срещи с бездомници, затворници и имигранти: израз на личната му подкрепа за онеправданата част на Америка.

*Публикуваме текста на Франс прес в превод на БТА

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи