Вацлав Клаус: Меркел прави мечешка услуга на Европа

С политиката си спрямо мигрантите германският канцлер Ангела Меркел и президентът Йоахим Гаук правят мечeшка услуга на Европа. Това заяви в интервю за германския вестник "Ди Велт" бившият президент на Чехия Вацлав Клаус, пише БГНЕС.

"Сметките на такива политици, начело с Гаук и Меркел за това, че мигрантите ще се превърнат в мотивирани, интелигентни, образовани и необходими за застаряващото германско общество работници са просто смешни. Те напълно противоречат на целия опит, който до момента има Германия със своите гастарбайтери", категоричен е Клаус.

Според него за пълната интеграция на мигрантите в германското общество ще са необходими няколко поколения. Клаус също така подчерта, че още "второто поколение на мигрантите ще отхвърли интеграцията в европейското общество, също както и повечето западни ценности".

Той цитира статистическите данни, според които мнозинството от мигрантите, пристигнали в Бавария през почивните дни, не идват от Сирия. 40% от тя идват от Косово и още 40% - от Афганистан. "Много се страхувам за европейската цивилизация", заяви Клаус, който два поредни мандата бе президент на Чехия.

През последните няколко месеца Европейският съюз е подложен на невиждан натиск от страна на мигранти, които в по-голямата си част искат да се обосноват в Германия. По последни данни на Международната организация по миграция в Европа от началото на годината са пристигнали над 473 000 мигранти. Основният маршрут, по който те проникват на стария континент, е през Гърция и Западните Балкани за ЕС.

Властите в Атина организирано извозват мигрантите, акостирали на островите в Егейско море, до северната си граница. От там те през Македония заминават за Сърбия. От сръбския граничен пункт Прешево те биват насочвани към Унгария, а от средата на миналата седмица и към Хърватия. Това доведе до взимането на мерки от страна на властите в Будапеща, които построиха ограда и на 15 септември въведоха строги закони за незаконните мигранти, пристигащи в страната.

Европейската комисия предложи на всички 28 страни от Европейския съюз да се въведат квоти за приема на 160 000 мигранти. Против това се обявяват Унгария, Чехия, Словакия, Полша, Румъния и Балтийските държави. По оценки на специалистите до края на годината потокът от мигранти в ЕС може да надхвърли 1 милион души.

Европейската комисия заяви, че настоящата миграционна криза е най-голямата в света от края на Втората световна война /1939-1945/. Наблюдателите дори я сравняват с Великото преселение на народите.

На 23 септември ще се състои среща на страните от ЕС, на която ще бъдат обсъдени проблемите с миграцията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят