Еврокомисията: Евросъюзът може да връща мигрантите без статут на бежанци в Сърбия

Съгласно споразуменията за реадмисия между Европейския съюз и Сърбия Унгария, както и останалите страни-членки на ЕС, може да връщат обратно в Сърбия мигрантите от трети страни, които не са получили статут на бежанец, съобщава БГНЕС.

Това каза говорителят на Европейската комисия /ЕК/ Наташа Берто. "Цялата ЕК има колективно споразумение за реадмисия със Сърбия", подчерта Берто.

Тя поясни, че ЕС, на базата на това споразумение, може да връща обратно и сръбските граждани, които не получат статут на бежанец. Този договор е част от безвизовия режим за сръбските граждани в Шенгенското пространство, припомни Наташа Берто.

На въпроса дали Унгария може да връща мигрантите от Сирия и други азиатски и африкански държави в Сърбия Берто поясни: В тези споразумения за реадмисия обикновено е предвидено връщане на граждани от трети страни, които преминават в държава, с която ЕС има споразумение за реадмисия и тази държава приема обратно тези граждани, ако преди това е разрешила тяхното транзитно преминаване

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят