Станишев: Гърците гласуваха за про-европейските партии, но не за ограниченията

Има явен победител на изборите в Гърция, жалко че пренебрегна възможността за прогресивна коалиция

"Има ясен победител на вчерашните избори в Гърция – Сириза. Всеки трябва да признае и уважава този резултат. Искам обаче специално да поздравя от името на нашето политическо семейство ПАСОК за усилията да обедини левите гласоподаватели". Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев в коментар за изборния ден.

"Окуражаващо е, че по-голямата част от гласоподавателите потвърдиха подкрепата си за про-европейските партии. Всички знаем обаче, че това не беше вот в подкрепа на политиките на ограничения. Днес в цяла Европа нашето послание набира сила: пътят напред не минава нито през самоцелните ограничения, нито през нестабилното управление. Само комбинацията от отговорно управление и политики, гарантиращи растеж и справедливост може да изведе Гърция от кризата."

"Съжаляваме за решението на Алексис Ципрас да поднови коалицията с крайно-десните "Независими гърци". Имаше реална възможност за формиране на стабилно правителство чрез обединение на всички прогресивни сили в Гърция, но за съжаление тя беше пренебрегната. Предстоящото прилагане на меморандума, подписан от премиера Ципрас, със сигурност ще срещне много трудности. Но това е и шанс за отстояване на реформи, които да модернизират икономиката и държавата.", посочи лидерът на ПЕС.

"Ние, европейските социалисти, показахме, че подкрепяме гръцкия народ, и че мястото на Гърция е в Европа. Сега призовавам новото правителство, ЕС и страните-членки да покажат солидарност и сериозна ангажираност, за да се сложи край на продължаващата криза. Важно е Гърция да се върне обратно на пътя на икономическия растеж и социалната справедливост – цели, които ние защитаваме от самото начало", заяви в заключение Станишев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят