Плевнелиев: Интеграцията е единственото ни оръжие срещу войните

Европейският съюз има нужда от нова доза доверие, което да обедини волята на европейските държави за преодоляване на най-сериозната поредица от кризи през последните години. За това призова президентът Росен Плевнелиев, който участва днес в Единадесетата среща на държавните глави от групата „Арайолуш“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Групата Арайолуш" е политически форум на държавните ръководители на парламентарни републики от ЕС. България е поканена да се присъедини от 2013 г.

Във форума, който се провежда в замъка Вартбург и град Ерфурт във Федерална република Германия участват президентите на ФРГ Йоахим Гаук, на Австрия - Хайнц Фишер, на Естония - Тоомас Илвес, на Италианската република - Серджо Матарела, на Латвия - Раймондс Вейонис, на Република Малта - Мари-Луис Колейро Прека, на Република Полша – Анджей Дуда, на Португалската република - Анибал Каваку Силва, на Словения - Борут Пахор и на Финландия - Саули Нийнистьо.

Българският държавен глава подчерта, че тази среща на европейските президенти се провежда в решителен за ЕС момент. Обединена Европа има нужда от идеи, които да я придвижат напред. „ЕС е не само в криза на своята идентичност, но и на своите ценности. Тогава, когато затваряме границите си за хора, търсещи убежище от най-тежката война от последните години, когато си прехвърляме топката, неспазвайки утвърдените правила и в редица държави членки бежанците дори не се регистрират, за да може всеки да отиграе ситуацията, така както му е изгодно, трябва да си даваме сметка, че е необходимо ЕС да вземе мерки“, категоричен беше президентът Плевнелиев.

Според държавния глава темата на първата сесия на форума „Засилване на кохезията в Европа“ е ясен знак, че европейските лидери осъзнават необходимостта от по-тясно сближаване и препотвърждаване на основните принципи, върху които е изграден ЕС.

По думите на Росен Плевнелиев кризата в Украйна, финансовите проблеми на Гърция и безпрецедентният миграционен натиск още веднъж налагат на европейските страни да се обърнат към своята идентичност и към това, което ги свързва. „Днес ще обменим идеи как можем да ускорим сближаването на държавите. Каквито и форми да има, всички ние съзнаваме, че единственото оръжие, с което разполагаме, за да няма никога война в Европа, е именно интеграцията“, посочи държавният глава.

Президентът Плевнелиев предупреди, че ако държавите от ЕС се окажат неспособни да преодоляват кризите като единна общност са застрашени от изолация и нестабилност. „Изолацията трябва да остане в 20-и век, който ще остане в историята като века на стените, на напрежение и конфликти между отделни държави и техните егоистични интереси“, подчерта държавният глава.

Президентът още веднъж призова за нарастващ ангажимент на европейските държави към образованието, като най-ефективното средство за изграждане на качествен живот за следващото поколение. „Дано си даваме сметка, че бъдещето е в човешкия талант и в иновациите. Човешкото развитие е задължителна предпоставка и за икономическо развитие“, добави държавният глава.

По-рано днес държавните глави бяха посрещнати в замъка Вартбург от своя германски колега президента Йоахим Гаук. Построен преди около 1000 години в планините на Тюрингия, днес замъкът е регионален музей и е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Сред историческите личности, които са живели във Вартбург е и Мартин Лутър, който завършва тук превода на немски език на Библията, с което се поставя началото на Реформацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят