“Левски” предлага работа на красавици

Варна е декор във финала на “Привличане”

Миланов и ЦСКА напред в Лига Европа

Треньорът на „Рома към играчите: Исках половината да ви сменя

Мъри готов да напусне „Астана“

Бившият шеф на Общинска банка Александър Чакалски временно оглави „Топлофикация София“

Теменужка Петкова: Темата българската страна да бъде купувач на ЧЕЗ не стои на дневен ред

Цар Симеон II прие в двореца “Врана” бившия премиер на Македония проф. Владо Бучковски

Разкриха подпалвач, изпепелил „Лада” на съсед в монтанско село

100 000 лева гаранция за бившия финансов министър Стоян Александров

Утре у нас пристига сръбският президент Александър Вучич

Съдебната охрана в Монтана протестира, раздаваха бонбони

Илияна Йотова връчи български документи на спасителя от Лим Сафет Баличевац

Задържаха петима, докато произвеждат синтетичен наркотик

Поздравихме Кувейт за Националния празник Посланикът у нас Н. Пр. г-н Якуб Ал Атиики даде грандиозен прием в хотел „Маринела”

Машините за гласуване поскъпнаха с 50%. Кабинетът дава по 1666 лв. за наем на устройство

Правителството търси да наеме 50 специализирани устройства за гласуване на цена с 50% по-висока от последния вот.

В обществената поръчка е записано, че ще бъдат дадени 83 333, 33 лв., което прави по 1666 лв. за машина спрямо 1000 лв. единична цена преди. Офертите се приемат до 28 септември.

В Изборния кодекс е предвидено на изборите за общински съветници и кметове през 2015 г. машинното гласуване да се проведе в до 500 избирателни секции. Централната избирателна комисия (ЦИК) вече определи, че машинно гласуване ще има само в един район – София. А вотът ще е с машина в общо 50 секции.

Доставчикът на устройствата трябва да осигури 30% резерв от машини за гласуване – 15 броя с включени 5 броя за разяснителна кампания. В случай на неотстранима повреда на някоя от основните машини допълнителните ще служат за подмяна.

За парламентарните избори на 5 октомври 2014 г. служебният кабинет „Близнашки” плати 300 000 лв. за наем на 300 машини. За доставка на апаратите тогава бе избрана „Сиела Норма” АД. Поръчката беше съмнителна, тъй като в конкурсната документация, изготвена от правителството, беше записано, че до търга се допускат само фирми, които са извършвали машинно гласуване в последните 3 г. „Сиела Норма” в консорциум с холандската “СмартМатик интернешънъл холдинг” бе избрана да достави под наем 100 машини за евроизборите през май 2014 г.

Общо 41 317 души гласуваха машинно на парламентарния вот м.г. В София те бяха 11 068, в Пловдив – 8255, в Кюстендил – 7717. В Първомай бюлетина чрез устройството подадоха 3365 души (77% от гласувалите).

Според експерти гражданите не се затрудняват с машинния вот. Гласуването трае между 15 секунди и 5 минути, в зависимост от уменията на гласоподавателите да работят с тъчскрийн устройства (устройства с екрани, реагиращи на допир). Самите машини позволяват вотът да се осъществи в рамките на до 6 минути, след което самата машина се изключва.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете