Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Чавдар Златев е новият член на УС на Fibank

Общо 37 години затвор за обвинените в убийството на Николай Радев от Дупница

Общинските съвети без лекари и юристи Декларации за несъвместимост ще се подават след следващите местни избори

Община Елена получи дарение от Швейцария за доброволното формирование

Таня Андреева: Скандалите в здравеопазването между министрите и управителите на НЗОК са по-скоро традиция, отколкото изключение

Мошеник отнесе глоба от €208 000 в Мюнхен

Четворен ръст на морбили в Европа И България е в тревожната статистика на СЗО

Десетки убити и ранени граждани на Русия и ОНД при сражение в Сирия

Столичната община съветва гражданите какво да правят при терористичен акт При взрив в метрото лягайте на пода, инструктират от "Московска 33"

Твърди цени за санирането

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) се кани да въведе твърди цени за санирането на панелните блокове. Общините, които провеждат обществени поръчки за избор на фирми изпълнители, ще трябва да се съобразяват с тях. Ако ги надвишат, ще трябва да доплащат от собствените си бюджети, защото разходите няма да им бъдат признавани. Това е пояснено в проект за промяна на националната програма за саниране на панелните блокове, публикуван на сайта на ведомството.

Т.нар. референтни цени все още се изготвят от експерти и ще бъдат публикувани на сайта на МРРБ. Те ще могат да се променят на всеки три месеца. Друга поправка в програмата предвижда при санирането да се допускат до 10% непредвидени разходи, независимо дали става въпрос за изготвянето на технически паспорти на блоковете, за проектирането на топлоизолациите или за самите строителни дейности. Тези 10% ще се признават само ако по време на обществената поръчка разходът не е могъл да бъде предвиден.

Освен това министерството препоръчва на общините дейностите по изготвяне на технически паспорт на блока и по обследването му за енергийна ефективност да се правят в рамките на една и съща обществена поръчка. Проектирането и самото изпълнение на дейностите по санирането също трябва да се правят в една и съща поръчка. Когато една поръчка се прави от общината за няколко блока, фирмите кандидати трябва да могат да кандидатстват за всеки отделен блок.

Паспортът излиза до 1,50 на квадратен метър

Изготвянето на технически паспорт на панелен блок струва между 1 и 1,50 лв. на квадратен метър, но само ако всички чертежи и проекти са запазени. Ако не са, може да излезе и двойно по-скъпо, показват актуалните разценки на фирмите.

Поставянето на външна топлоизолация от най-разпространените материали излиза около 25 лева на квадратен метър. Тази цена е обаче само за 5 сантиметра, а по националната програма се изисква поне 7 см. Само един стъклопакет, предназначен за един външен прозорец, струва около 250 лв. в най-евтиния вариант. Отделно са разходите за обследването, проектирането и строителния надзор.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете