Твърди цени за санирането

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) се кани да въведе твърди цени за санирането на панелните блокове. Общините, които провеждат обществени поръчки за избор на фирми изпълнители, ще трябва да се съобразяват с тях. Ако ги надвишат, ще трябва да доплащат от собствените си бюджети, защото разходите няма да им бъдат признавани. Това е пояснено в проект за промяна на националната програма за саниране на панелните блокове, публикуван на сайта на ведомството.

Т.нар. референтни цени все още се изготвят от експерти и ще бъдат публикувани на сайта на МРРБ. Те ще могат да се променят на всеки три месеца. Друга поправка в програмата предвижда при санирането да се допускат до 10% непредвидени разходи, независимо дали става въпрос за изготвянето на технически паспорти на блоковете, за проектирането на топлоизолациите или за самите строителни дейности. Тези 10% ще се признават само ако по време на обществената поръчка разходът не е могъл да бъде предвиден.

Освен това министерството препоръчва на общините дейностите по изготвяне на технически паспорт на блока и по обследването му за енергийна ефективност да се правят в рамките на една и съща обществена поръчка. Проектирането и самото изпълнение на дейностите по санирането също трябва да се правят в една и съща поръчка. Когато една поръчка се прави от общината за няколко блока, фирмите кандидати трябва да могат да кандидатстват за всеки отделен блок.

Паспортът излиза до 1,50 на квадратен метър

Изготвянето на технически паспорт на панелен блок струва между 1 и 1,50 лв. на квадратен метър, но само ако всички чертежи и проекти са запазени. Ако не са, може да излезе и двойно по-скъпо, показват актуалните разценки на фирмите.

Поставянето на външна топлоизолация от най-разпространените материали излиза около 25 лева на квадратен метър. Тази цена е обаче само за 5 сантиметра, а по националната програма се изисква поне 7 см. Само един стъклопакет, предназначен за един външен прозорец, струва около 250 лв. в най-евтиния вариант. Отделно са разходите за обследването, проектирането и строителния надзор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика