Джон Траволта влезе в кожата на мафиотски бос В Кан беше за първи път със семейството си и се разкърши с рапъра 50cent

ГЕРБ печели изборите в Галиче

Шествия на привърженици и противници на крайната десница в Германия

Участници от MasterChef демонстрираха умения пред над 120 гости

Китай предупреди САЩ да не нарушават териториалния му суверенитет

Зрителите решават кой отива на финала на „Гласът на България“

Колите на водород идват и у нас Още през 2019 година возилата на бъдещето ще бъдат достъпни

Израел строи морска бариера, за да попречи на проникване на палестински екстремисти от Ивицата Газа

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 28 май 2018

Черешите поевтиняха с почти 20%

Киев почете спасителя на българските евреи (обзор) Откриха мемориална плоча на Димитър Пешев в Украйна

Руският посланик в Берлин: Дипломатите ни, прогонени заради скандала със Скрипал, може да се върнат само след извинение от страна на Лондон

Риана, Васил Найденов и Джон Ленън на една сцена Грандиозен финал на „Като две капки вода” в понеделник

Тиквичките в настъпление

Турция може да купи руски изтребители Су-57, ако САЩ блокират доставката на F-35

Твърди цени за санирането

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) се кани да въведе твърди цени за санирането на панелните блокове. Общините, които провеждат обществени поръчки за избор на фирми изпълнители, ще трябва да се съобразяват с тях. Ако ги надвишат, ще трябва да доплащат от собствените си бюджети, защото разходите няма да им бъдат признавани. Това е пояснено в проект за промяна на националната програма за саниране на панелните блокове, публикуван на сайта на ведомството.

Т.нар. референтни цени все още се изготвят от експерти и ще бъдат публикувани на сайта на МРРБ. Те ще могат да се променят на всеки три месеца. Друга поправка в програмата предвижда при санирането да се допускат до 10% непредвидени разходи, независимо дали става въпрос за изготвянето на технически паспорти на блоковете, за проектирането на топлоизолациите или за самите строителни дейности. Тези 10% ще се признават само ако по време на обществената поръчка разходът не е могъл да бъде предвиден.

Освен това министерството препоръчва на общините дейностите по изготвяне на технически паспорт на блока и по обследването му за енергийна ефективност да се правят в рамките на една и съща обществена поръчка. Проектирането и самото изпълнение на дейностите по санирането също трябва да се правят в една и съща поръчка. Когато една поръчка се прави от общината за няколко блока, фирмите кандидати трябва да могат да кандидатстват за всеки отделен блок.

Паспортът излиза до 1,50 на квадратен метър

Изготвянето на технически паспорт на панелен блок струва между 1 и 1,50 лв. на квадратен метър, но само ако всички чертежи и проекти са запазени. Ако не са, може да излезе и двойно по-скъпо, показват актуалните разценки на фирмите.

Поставянето на външна топлоизолация от най-разпространените материали излиза около 25 лева на квадратен метър. Тази цена е обаче само за 5 сантиметра, а по националната програма се изисква поне 7 см. Само един стъклопакет, предназначен за един външен прозорец, струва около 250 лв. в най-евтиния вариант. Отделно са разходите за обследването, проектирането и строителния надзор.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.