Напрежение в Нови хан заради пясъчна кариера

Обявиха за издирване испанец заради кражби в с. Бутан

Задържаха двама за телефонна измама, представяли се за зам.-министри

Трус от 6,3 по Рихтер разлюля Северозападно Мексико

Предлагат името на Си Цзинпин да бъде вписано в конституцията

Задържаха собственика на автобуса убиец от „Бакаджика”

„Спартан” аварира на Граф Игнатиево

„Газпром” получи разрешение за втората тръба на „Турски поток”

В Истанбул забраниха пиеса за диктатор, изпълнявана от критик на Ердоган

Представяме се уникално на “Зелената седмица” в Берлин

Референдум срещу скъпотията в Швейцария

Българката Ружа мами с мрежа за криптовалута Спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС включени в разследване на международна група за пране на пари

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в събота, 20 януари 2018

100 младежи започват работа в Ружинци по програма за заетост

Десислава Атанасова: Докладът на ДАНС ще бъде разсекретен скоро

Баничката поскъпва заради тока

По-скъпи банички, кифли, тутманици и всякакви други закуски ще купува нашенецът заради поскъпването на тока с до 20% за индустрията. Хлябът обаче ще запази цената си. Прогнозата направи Иво Бонев, председател на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна.

“Вдигането на цената е най-вероятно при закуските, защото ако най-големите производители на хляб са на газ, то при закуските на 100% се работи с ток”, мотивира се той.

От бранша посочиха, че все още е рано да се каже с колко ще поскъпнат закуските, а и всеки производител ще реши индивидуално. Но по-високата цена на тока щяла да оскъпи и допълнителните суровини, които се ползват при закуските. “В този бранш се използват мая, брашно, подобрители, сирене и кашкавал. Така ще се получи един акумулиращ ефект, който няма как да не доведе до някакви движения на цените”, каза Бонев.

Утехата е, че хлябът няма да поскъпва. Главният виновник за задържането на цената му обаче е сивият сектор, който според браншовиците вече държи 50% от производството и ще се разраства още заради по-скъпата енергия.

“При нас конкуренцията е огромна и особено при наличието на над 50% сив сектор повишаването на цената на хляба би довело до фалити. За нашия бранш разходите за ток са някъде около 5 до 10-12% от всички разходи”, аргументира се Бонев.

Единствената суровина, чиято цена е по-ниска от миналогодишната, е пшеницата. Причината е обилната реколта тази година. Тепърва обаче ще стане ясно с какво качество е новото жито и дали фурните няма да правят допълнителни разходи за набухватели.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.