Два дни бонус ваканция за деца мюсюлмани по случай Курбан Байрам

Дните 23 и 24 септември - сряда и четвъртък тази седмица, могат да бъдат неучебни за децата, които изповядват исляма. Причината е, че тогава е един от големите мюсюлмански празници - Курбан Байрам. Това става ясно от заповед на министъра на образованието проф. Тодор Танев до регионалните инспекторати, подписана в петък. Така децата мюсюлмани може да почиват цели 6 дни за разлика от съучениците си, които няма да влизат в клас само 4 дни.

В документа министърът се позовава на постановлението на Министерския съвет за определяне на религиозните празници на регистрираните у нас вероизповедания за т.г. Според документа на правителството в тези дни мюсюлманите могат да ползват платен или неплатен годишен отпуск и да не са на работа.

Мотивът за заповедта на министъра на образованието е, че трябва да се даде възможност на децата, изповядващи исляма, да се присъединят към родителите си на празника, обясниха пред “Труд” от просветното ведомство. Това нямало да е ваканция, а просто учителите няма да пишат неизвинени отсъствия на тези деца. Почивката от училище е по желание на децата и родителите им, а не задължителна, обясниха още от министерството. Заради постъпили много запитвания проф. Танев вчера, въпреки че е почивен ден, е изпратил допълнително уточнение до инспекторатите по образованието по места, че т.нар. “ваканция” е само по желание.

Освобождаването на децата, изповядващи исляма, от учебни занятия по време на Рамазан Байрам или на Курбан Байрам е нормална практика всяка учебна година. Подобни заповеди са издавали и предишни министри. Няма информация дали са издадени подобни заповеди за празниците на други религиозни общности, включени в постановлението на МС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование