Откриха изложба на съвременно българско изкуство в Европейския парламент

15-годишен е открил стрелбата в училището в Кентъки Загинали са момче и момиче

Румен Порожанов: Земеделските производители трябва да получават справедлива цена за продуктите си

България на 56 място в класация на най-добрите страни в света

Скандал със зетя на Орбан може да струва на Унгария €43,7 млн. ОЛАФ готви глоба на Будапеща за злоупотреба с еврофондове

Фалстарт на делото срещу Ченалова

КЕВР: Спекулация са твърденията за драстично поскъпване на тока за бита

Съдът в Румъния определи като неприемливи части от промените в правосъдното законодателство

Предсрочни президентски избори във Венецуела до края на април

Еманюел Макрон ще се срещне с Доналд Тръмп края на април

Разпитаха американския правосъден министър във връзка с евентуалната руска намеса на изборите в САЩ

Българският филм „Ага“ ще закрие кинофестивала „Берлинале“

Организацията “Шалом”: Законът трябва да осигури право на собствена изява

Екатерина Захариева: ЕК е отпуснала средства за комуникационната сигурност на Западните Балкани

Хиляди левове се харчат за спасителни акции у нас

Два дни бонус ваканция за деца мюсюлмани по случай Курбан Байрам

Дните 23 и 24 септември – сряда и четвъртък тази седмица, могат да бъдат неучебни за децата, които изповядват исляма. Причината е, че тогава е един от големите мюсюлмански празници – Курбан Байрам. Това става ясно от заповед на министъра на образованието проф. Тодор Танев до регионалните инспекторати, подписана в петък. Така децата мюсюлмани може да почиват цели 6 дни за разлика от съучениците си, които няма да влизат в клас само 4 дни.

В документа министърът се позовава на постановлението на Министерския съвет за определяне на религиозните празници на регистрираните у нас вероизповедания за т.г. Според документа на правителството в тези дни мюсюлманите могат да ползват платен или неплатен годишен отпуск и да не са на работа.

Мотивът за заповедта на министъра на образованието е, че трябва да се даде възможност на децата, изповядващи исляма, да се присъединят към родителите си на празника, обясниха пред “Труд” от просветното ведомство. Това нямало да е ваканция, а просто учителите няма да пишат неизвинени отсъствия на тези деца. Почивката от училище е по желание на децата и родителите им, а не задължителна, обясниха още от министерството. Заради постъпили много запитвания проф. Танев вчера, въпреки че е почивен ден, е изпратил допълнително уточнение до инспекторатите по образованието по места, че т.нар. “ваканция” е само по желание.

Освобождаването на децата, изповядващи исляма, от учебни занятия по време на Рамазан Байрам или на Курбан Байрам е нормална практика всяка учебна година. Подобни заповеди са издавали и предишни министри. Няма информация дали са издадени подобни заповеди за празниците на други религиозни общности, включени в постановлението на МС.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.