Лавров: Русия е обезпокоена от повишената боеспособност на Япония

Руският външен министър Сергей Лавров изрази притеснение от повишаването на боеспособността на Япония и от усилването на САЩ в азиатско-тихоокеанския регион, предаде РИА Новости.

„Следим загрижено тези тенденции, включващи решението на правителството на Япония да отслаби ограниченията в силите си за самоотбрана. Отбелязваме и това, че тези събития се извършват паралелно с активизацията и нарастването на военното присъствие на САЩ в Североизточна Азия“, каза Сергей Лавров по време на среща със своя японски колега Фумио Кишида.

Лавров обърна внимание „преди всичко на плановете за нарастване и създаване на противоракетен потенциал на Вашингтон в азиатско-тихоокеанския регион“, което дестабилизира международната сигурност.

„Паралелно с това виждаме процес на обновление в принципите на военното сътрудничество на Япония и САЩ, които, бих казал, имат ядрен профил. Убедени сме, че блоковите подходи за подсигуряване на международната сигурност са изживели времето си. Затворените военни алианси не способстват за снижаването на напрежението“, каза руският външен министър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия