Нивата на реките днес ще се задържат или повишават

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМ – БАН) в югозападните райони днес отново ще превали на места. Количествата ще са до 5-10 л/кв.м, на отделни места в Рило-Родопската област до 15-20. В сряда и четвъртък в страната ще има валежи на места, през първия ден главно в Южна и Източна България. Количествата ще са предимно между 5 и 15 л/кв.м, локално не е изключено и повече. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

През изминалото денонощие (от 8ч. на 20 до 8 ч. на 21 септември) речните нива на наблюдаваните реки в по-голямата част от страната са се понижавали или са останали без съществена промяна. По-значителни повишения на водните нива има във водосборите на реките Искър (в горното и средното й течение – Дунавски басейн) и Струма и Места (Западнобеломорски басейн). Водните количества на наблюдаваните реки в по-голямата част от страната са около праговете за средни и ниски води. В долното течение на р. Провадийска (Черноморски басейн) и в средното течение на р. Марица (Източнобеломорски басейн) са около праговете за високи води. Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: регистрирани са колебания от - 2 см до + 58 см. Най-голямо повишение на водното ниво (+ 58см) е регистрирано на хидрометрична станция на р. Искър при Нови Искър.
Черноморски басейн: колебания от - 2 см до + 1 см
Източнобеломорски басейн: колебания от - 10 см до +14 см
Западнобеломорски басейн: колебания от - 2 см до + 18 см
Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в
Дунавския басейн днес и през следващите два дни нивата на реките в по-голяма част от басейна ще се останат без съществена промяна. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 22, 23 и 24 септември ще бъдат около и под средната многогодишна стойност. По- значителни повишения на водните нива ще има в горното и средното течение на реката. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че водните количества на 22 и 23 и 24 септември ще бъдат около и над средно многогодишната стойност. На 23 и 24 са възможни краткотрайни повишения на нивата на реките, като по-значителни ще бъдат повишенията на реките във водосбора на реките Росица и Лефеджа. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водното количество в долното течение на реката на 22, 23 и 24 септември ще бъде под средно многогодишната стойност. Нивата ще останат без съществена промяна. На 24 септември ще има краткотрайни повишения на водните нива на Добруджанските реки.
Черноморски басейн – нивата на реките днес ще останат без съществена промяна. Утре ще има краткотрайни повишения на нивата на Южночерноморските реки. На 24 септември ще има краткотрайни повишения на реките в басейна, като по-значителни ще бъдат повишенията на нивата на реките във водосбора на р. Камчия.

Източнобеломорски басейн – днес нивата на реките в по-голяма част от басейна ще останат без съществена промяна. В резултат на прогнозирани валежи са възможни краткотрайни незначителни повишения на нивата на реките във водосборите в горното течение на р. Марица – р. Яденица, р. Крива, р. Стара (Пещерска), р. Чепинска. На 23 септември се очакват краткотрайни незначителни повишения на нивата на реките във водосборите на р. Първенецка, в горното течение на р. Въча, р. Сазлийка, р. Тунджа, в горното течение на р. Арда и в горното и средното течение на р. Върбица. На 24 септември се очакват повишения на нивата на реките в горното течение на р. Тунджа и в средното и долното течение на р. Марица. Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива ще са под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда прогнозира, че водното количество на река Черна при Смолян е възможно да се повиши и да бъде около жълтия праг за предупреждение вечерта на 23 септември.

Водното количество на река Върбица при Златоград е възможно да се повиши и да бъде около жълтия праг за предуреждение в обедните часове на 23 септември. Водното количество на река Елбасан дере при Крумовград е възможно да се повиши и да бъде около жълтия праг за предупреждение в сутрешните часове на 23 септември.
Западнобеломорски басейн – днес и през следващите два дни нивата на реките в по-голяма част от басейна ще се повишават. По- значителни ще бъдат повишенията на нивата на рилските и пиринските притоци на реките Струма и Места.
В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини