Художници редят изложба "Другата ръка"

Шумен ще покаже първата изложба у нас от картини, рисувани само с ляве ръце. В експозицията, която ще бъде факт съвсем скоро, ценители ще видят творбите на 7 автора. Обединила ги идеята да докажат, че ако си талантлив, няма значение с коя ръка или с коя част на тялото рисуваш. Ценителите винаги ще те разберат. И ако случайно някоя житейска несполука е извадила от строя десницата ти, просто не бива да спираш.

Идеята за нестандартния проект "Другата ръка" е на университетския преподавател доц.Валентин Кулев. Провокирал го творческият застой на известният художник Павел Друмев /73 г./ от Шумен. Живописецът се възстановява от мозъчен инсулт, дясната ръка още не го слуша, но по време на пленера направил ляв прощъпулник. Колегите му Теменуга Христова, Свилен Земеделски, Деян Евтимов, Александър Величков и скулптора Бехчет Данаджъ също се изявили и създали невероятни произведения. Рисували една неделя сред природата на Шуменското плато в района на заслон "Детелина". Свилен Земеделски дори използвал естествени материали - дървесен прах, смесен с C-200. Доц.Кулев пък, изненадал "виновника" за пленера с негов портрет. Друмев останал верен на любимия си шуменски пейзаж.
Към "левите" картини художниците умуват да добавят и платна, рисувани с дясната ръка, за да видят посетителите на изложбата, че няма разлика. Припомянт, че Златю Бояджиев след инсулт също има своя успешен ляв период.

Вярват, че и Павката ще продължи. Друмев има зад гърба си над 16 самостоятелни изложби, участия в сборни експозиции в чужбина, преподавал е живопис в университета в Шумен, бил е и уредник на художествената галерия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура