Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Прелива язовир Кърджали

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Валери Симеонов: Когато партньорите поискат да се оттегля от правителството, ще го направя

Конституцията и народът

София по-добра за живот от Москва Виена запазва първото място

Нова ТВ купува 100% от “Нет Инфо“

Обвиняват БДЖ в нагласени поръчки

Класика и пера в зала „България” Иновативният пърформанс „Еволюция” развълнува публиката

Нападателят от Мериленд е загинал от раните си в болницата

Митрополит Григорий просвети политиците за силата на кръста навръх Независимостта

Великотърновският митрополит Григорий навръх Деня на Независимостта просвети политици и управници за силата на кръстта. Владиката застана начело на многобройното шествие и минути преди да го поведе към крепостта Царевец показа на участниците в празненството как правилно да се прекръстват при молитва.

“Какво е това независимост? Когато сме в началото на третото хилядолетие, кагато имаме толкова история зад нас, трябва да си дадем сметка независими ли сме от мнението на другия и особено на по-силния в парично и началническо отношение. Независими ли сме от наркотрафика, от лъжеученията? Независими ли сме от нас самите, от нашите навици и лоши прищевки? Това е повод да работим върху себе си”, заключи мъдро митрополит Григорий.

Празникът започна по традиция със Света литургия в църквата “Св. 40 мъченици”, в която през 1908 г княз Фердинанд прочита Манифеста за обявяването на Независимостта.Извършен бе водосвет и поръсване на бойното знаме на Националния военен университет “Васил Левски” и на още 35 знамена на държавни и общински институции, учебни заведения. На хълма Царевец с военен ритуал пък бе издигнато националното знаме.

“Този изключително важен в историята на Третата българска държава акт изразява едно общо чувство и решимост в цялото българско общество. Преди 107 г великотърновци чуват звъна на камбаните и разбират, че Велико Търново за пореден път е станал важна част от величавата и драматична история на родината”, каза в словото си кметът на болярския град Даниел Панов.

Той припомни, че десетилетия наред по идеологически причини, празникът беше забравен. Манифестът изтрива и последните остатъци от васалитета, наложен ни от Берлинския конгрес. Този акт връща България на световната карта и ни прави равноправни и равностойни с другите народи и държави.

“22 септември е бележита дата за цялата нация. След този ден България отново става фактор в световните отношения и процеси. Миролюбивият ни народ е доказал, че не приема да бъде ръководен от управници, които не следват националния интерес. Затова ние, днешните политици, се стремим да подчиняваме всичките си действия в услуга на Майка България. Не бива да допускаме нищо да препъва страната ни по пътя на европейските ценности и просперитет”, заяви зам.председателят на Народното събрание Димитър Главчев Главчев.

На честването присъстваха министрите на образованието и на земеделието проф.Тодор Танев и Десислава Танева.

С шествие търновци и гости се отправиха към паметника “Майка България” в центъра на Велико Търново, за да поднесат венци и цветя в знак на признателност.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.