Митрополит Григорий просвети политиците за силата на кръста навръх Независимостта

Великотърновският митрополит Григорий навръх Деня на Независимостта просвети политици и управници за силата на кръстта. Владиката застана начело на многобройното шествие и минути преди да го поведе към крепостта Царевец показа на участниците в празненството как правилно да се прекръстват при молитва.

"Какво е това независимост? Когато сме в началото на третото хилядолетие, кагато имаме толкова история зад нас, трябва да си дадем сметка независими ли сме от мнението на другия и особено на по-силния в парично и началническо отношение. Независими ли сме от наркотрафика, от лъжеученията? Независими ли сме от нас самите, от нашите навици и лоши прищевки? Това е повод да работим върху себе си", заключи мъдро митрополит Григорий.

Празникът започна по традиция със Света литургия в църквата "Св. 40 мъченици", в която през 1908 г княз Фердинанд прочита Манифеста за обявяването на Независимостта.Извършен бе водосвет и поръсване на бойното знаме на Националния военен университет "Васил Левски" и на още 35 знамена на държавни и общински институции, учебни заведения. На хълма Царевец с военен ритуал пък бе издигнато националното знаме.

"Този изключително важен в историята на Третата българска държава акт изразява едно общо чувство и решимост в цялото българско общество. Преди 107 г великотърновци чуват звъна на камбаните и разбират, че Велико Търново за пореден път е станал важна част от величавата и драматична история на родината", каза в словото си кметът на болярския град Даниел Панов.

Той припомни, че десетилетия наред по идеологически причини, празникът беше забравен. Манифестът изтрива и последните остатъци от васалитета, наложен ни от Берлинския конгрес. Този акт връща България на световната карта и ни прави равноправни и равностойни с другите народи и държави.

"22 септември е бележита дата за цялата нация. След този ден България отново става фактор в световните отношения и процеси. Миролюбивият ни народ е доказал, че не приема да бъде ръководен от управници, които не следват националния интерес. Затова ние, днешните политици, се стремим да подчиняваме всичките си действия в услуга на Майка България. Не бива да допускаме нищо да препъва страната ни по пътя на европейските ценности и просперитет", заяви зам.председателят на Народното събрание Димитър Главчев Главчев.

На честването присъстваха министрите на образованието и на земеделието проф.Тодор Танев и Десислава Танева.

С шествие търновци и гости се отправиха към паметника "Майка България" в центъра на Велико Търново, за да поднесат венци и цветя в знак на признателност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини