Лом става столица на любителските театри

От сряда в продължение на седмица Лом се превръща в столица на самодейните театри в България. В крайдунавския град се открива фестивал на любителските театри, в който ще участват над 25 трупи от цялата страна и чужбина.

Прегледът е на името на основателя на българското читалищно и театрално дело - възрожденеца Кръстьо Пишурка и се организира за осма поредна година от читалище "Постоянство - 1856 г." и община Лом. Сред участниците във фестивала са любителски състави от София, Варна, Свищов, Сопот, Бяла черква, Хисаря, Козлодуй и още градове от страната. Трупите са подбрали разнообразен репертоар от родните класици - Добри Войников, Иван Вазов и Елин Пелин, през млади автори като Елин Рахнев до световни драматурзи като Бранислав Нушич, Карло Голдони, Питър Шафър и др.

Сред участниците във фестивала са и две ученически трупи - от СОУ "Д.Дебелянов" и Гимназията по ядрена енергетика в Белене. На ломска сцена ще гостуват и театрални състави от Ниш /Сърбия/ и Битоля /Македония/. " Фестивалът ще започне със запалване факела на театралното дело пред паметника на Кръстьо Пишурката и ще продължи всеки ден с по три до четири постановки. Това е голям празник за любителите на театралното изкуство в Северозападна България. Жури на прегледа са актьорът Иван Ласкин, Стоян Пепаланов и Анита Тарасевич. Фестивалът поставя и началото на поредица от изяви, посветени на 160 годишнината на едно от първите български читалища - в Лом", заяви Кристина Илиева - секретар на читалище "Постоянство".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура