Молебен за благоденствието на България отслужиха в Бургас

Бургас отбеляза тържествено Деня на независимостта. Честванията започнаха на площад "Атанас Сиреков" с изпълнение на тържествения химн "Независимостта" от представителния бургаски духов оркестър. Произведението е написано от композитор Георги Шагунов часове след провъзгласяване на Третото българско царство. Под звуците на този химн военният оркестър на 24-ти Черноморски полк, чийто капелмайстор е бил Шагунов, още в същия ден /22 септември 1908 г./ обикаля бургаските улици, възвестявайки Независимостта.

Празничните тържества в морския град във вторник продължиха с отслужване на молебен за благоденствието на България и ритуал по издигане на националния флаг и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас.

Пред Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк /пред Военния клуб/ венци и цветя в памет на загиналите за защита на българската независимост поднесоха кметът на Бургас Димитър Николов, зам.-кмет Красимир Стойчев, главнокомандващият на Военноморска база-Бургас комодор Мален Чубенков, депутати, общински съветници, родолюбиви организации и признателни граждани.

Почит към подвига на героите отдадоха още части от Военноморски гарнизон-Бургас, сухопътни и военно-въздушни войски.

В чест на празника, пред площад "Атанас Сиреков" сс състоя празничен фолклорен концерт на ансамбъл "Атанас Манчев".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони