Отложиха делото за екстрадация на режисьора Роман Полански

Окръжният съд в Краков, който разглежда искането за екстрадиция в САЩ на френско-полския режисьор Роман Полански, отложи делото от 22 септември за 30 октомври, съобщи Ройтерс.

Предстоящото заседание щеше да бъде трето поред. По време на първото - на 25 февруари, 82-годишният Полански отговаря на въпроси на съдиите, прокурорите и адвокатите в продължение на няколко часа. На 9 април съдът поиска документи по делото от САЩ и Швейцария.

Делото за екстрадицията на Роман Полански беше повдигнато в полския съд по искане на САЩ на 20 януари тази година. От краковската прокуратура отбелязаха, че договорът за екстрадиция дава възможност за предаването на американската страна на полски гражданин.

Въпреки че давността на престъплението на Полански е изтекла според полските закони, американските власти могат да изискат неговата екстрадиция.

Ако съдът откаже да изпрати Полански в САЩ, решението му ще бъде окончателно. В противен случай последна дума ще има министърът на правосъдието на републиката.

През 1977 г. в Калифорния режисьорът, който тогава е бил на 43 години, бе изправен пред съд по обвинение в изнасилване на 13-годишната Саманта Геймър. Полански се призна за виновен в незаконни сексуални отношения и прекара 42 дни в затвора. След като бе пуснат под гаранция, той избяга от САЩ преди произнасянето на присъдата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица