Алекс Фъргюсън: Бербатов бе по-болезнен от сменената ми става

В понеделник вечер Великобритания видя промоцията на биографичната книга на сър Алекс Фъргюсън - „Дъ Лийдинг“. Легендарният шотландец я представи заедно с издателя и бизнесмен сър Майкъл Мориц в кралската фестивална зала в Лондон. В новата част от биографията си сър Алекс говори за Димитър Бербатов, Дейвид Мойс, Кристиано Роналдо... Ето най-интересното от нея.

Оттеглянето
Взех решението още през октомври. Тогава почина сестрата на съпругата ми Кати. Казах й, че ще спра да работя, но не знам как да го кажа на собствениците от семейство Глейзър. Те толкова много искаха да станем шампиони. Бях решил да ги уведомя през март. Тогава изпълнителният директор Дейвид Гил също ми каза, че напуска. Това щеше да е голям шок за „Юнайтед“. Какво трябваше да направя? Знаех, че вземам правилното решение.

Наследникът
Когато Глейзър знаеха, че се махам, започнахме да търсим наследник. Избрахме Дейвид Мойс. Той работеше добре и с постоянство в „Евертън“. Изкара 11 години и показваше апетит за успехи. Никой освен мен, Гил и Глейзър не знаеше за интереса. Когато „Юнайтед“ го назначи, британската преса бе предоволна, защото бе британец. За съжаление нещата не потръгнаха за Дейвид. Преди него говорих по телефона с Пеп Гуардиола. Но още преди това той бе приел офертата на „Байерн“. Исках да поканя и Жозе Моуриньо, но той бе дал дума на Роман Абрамович, а се знаеше, че Карло Анчелоти отива в „Реал“. Харесахме и Юрген Клоп, но той бе щастлив в „Борусия“ (Дортмунд) и искаше да поднови договора си там. Луис ван Гаал пък трябваше да води Холандия на Мондиал 2014.

Службата в „Юнайтед“
Не исках да съм като сър Мат Бъзби, който имаше офис на стадиона и се водеше президент. Предприех нови предизвикателства. Един или два пъти отидох на базата в Карингтън. Не исках моето име и присъствие да влияят по някакъв начин. Винаги съм бил на разположение, ако Дейвид Мойс или Луис ван Гаал искат съвет. Само толкова.

Райън Гигс
Един ден Райън ще бъде велик треньор. Той е интелигентен, има познания и прецизност. Но не можех да искам от Гигс да ме наследи. Не бих го направил и с друг. Можеше Райън да ми е помощник заедно с Мик Фелън, но исках да е концентриран върху играта си.

Димитър Бербатов
Трансферът му от „Тотнъм“ и отношенията с президента Даниел Леви бяха по-болезнени, отколкото операцията ми за смяна на става в бедрото.

Марио Балотели
През 2010 година имах идеята да купим Марио Балотели. Беше много талантлив, но и много спорен. Написах си домашното - говорих с няколко италиански приятели, които ме убедиха, че е прекалено голям риска. Господ ме посъветва да не правя тази грешка. Има един или двама футболни агенти, с които не исках да работя. Един от тях беше Мино Райола. Двамата с него бяхме като олиото и водата. Не му повярвах още от първата ни среща. (Б.а. - същото лято Балотели отиде в „Манчестър Сити“, а след първия си гол при 6:1 над „Юнайтед“ година по-късно показа фланелка с надпис „Защо винаги аз?“. Мино Райола е мениждър на Балотели, а и на Пол Погба, когото посъветва да избяга от „Юнайтед“ в посока „Ювентус“.).

Договорът на Уейн Руни
Когато Глейзър увеличиха драстично заплатата на Уейн Руни, дойдоха да ме попитат как се чувствам. Казах им, че не смятам за честно един футболист да получава два пъти колкото треньора. Джоел Глейзъл веднага отвърна: „Напълно съм съгласен. Какво да направим?“ Беше много просто. Съгласихме се никой да не взема повече от мен. Споразумението стана по-бързо, отколкото вие сте прочели последното изречение. (Б.а. - тогава Руни бе на 24 години и водеше преговори с „Манчестър Сити“. Заплатата му стана 300 000 паунда седмично, а преди това - 180 000).

Най-великите му играчи
Ако четете вестниците и слушате телевизионните коментатори, ще мислите, че в „Манчестър Юнайтед“ са играли десетки световни звезди. Когато книгата ми излиза, в света има само двама велики футболисти - Кристиано Роналдо и Лионел Меси. Нямам намерение да критикувам или да принизявам някой от играчите ми в тези 26 години като треньор на „Юнайтед“. Но с ръка на сърцето ще кажа - само четирима бяха световни звезди. Това са Ерик Кантона, Райън Гигс, Пол Скоулс и Кристиано Роналдо. А от това каре Кристиано беше като звездата на коледната елха. Имал съм футболисти като Брайън Робсън, Рой Кийн и Стив Брюс, които са влияели силно върху отбора. Те не бяха толкова велики футболисти, но имаха велико присъствие.

Луис ван Гаал
Луис има страхотна визитка - „Байерн“, „Барселона“... Не е начинаещ, няма никакви съмнения в качествата му. Обожавам неговите пресконференции. Брилянтни са. Виждам как някои от репортерите не могат да си намерят място, когато им отговаря. Има самочувствието да го прави. Сигурен съм, че „Юнайтед“ ще стане шампион с него.

Съперниците
Трима футболисти, които са играли срещу мен, са ме впечатлили много - Тони Адъмс, Джейми Карагър и Джанфранко Дзола. За никой от тях не бих казал, че е най-талантливият или най-бързият. Но те винаги са имали хъса за битка и победа. Мисля, че от Стивън Джерард би станал добър треньор. Има познанията, но сега подхвана телевизионна работа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят