Сапарева баня е успешно изключение

Защо Сапарева баня не е станала световноизвестен курорт като близкия Боровец? Местните хора разказват, че като искал да строи ловни хижи и вили за почивка и прием на високопоставени особи в планината, цар Фердинанд първо отишъл в Паничище. Разбрали за намеренията му, в Сапарева баня скочили да го прогонят. Искали да си запазят тучните ливади да си пасат добитъка. Ще не ще, Фердинанд се изнесъл към Чамкория (Боровец).

Така станало преди век. Сега нещата са съвсем други. Според официалната статистика Кюстендилският регион се стопява с около 2000 души годишно. Обезлюдява и затъва, миграцията е огромна. Изключението за областта е Сапарева баня. Лятото градчето с население 3814 жители се увеличава до 10-ина хиляди.

"Пълно е с народ, не можеш да се разминеш. В заведенията чакаш поне половин час да ти сервиват. Места в няколкото три- и четиризвездни комплекса, по частните минихотели и в над 70-те къщи за гости няма", споделят посетители. А през август на път за Седемте рилски езера дневно минават хиляди. Търговска верига продала 5000 дъждобрана само в един дъждовен летен ден.

Всичко тук се върти около 103-градусовата минерална вода, най-жежката на Балканите. Прочутият гейзер, изригващ на всеки 10-15 секунди на двадесетина метра височина, е символът на града. Трябваше обаче да минат десетилетия общината да оглави сегашният кмет инж. Сашо Иванов (НДСВ), за да се разбере, че това богатство може да преобрази града. Че е зъдължително да се използва за модерна балнеология и спа туризъм.

На 2 февруари 2011 г. общината получи разрешително за ползване на свободния ресурс от минералния извор за 25 години. Това е може би най-важният и перспективен документ в аналите на кметството. От издаването му са минали четири години и половина и доста неща вече се случват.

Часове преди настъпването на новата 2014 г. тържествено беше направена първа копка на център за рехабилитация "Преображение" с изцяло руски инвестиции. Според проекта комплексът ще е върху 37 000 кв. м надземна и 15 000 кв. м подземна застроена площ. Прогнозите са през медикодиагностичния и рехабилитационния център, през лекарските кабинети, басейните и лечебните процудери да минават около 2000 души на ден.

Заради наложените от ЕС санкции срещу Русия и ответните реакции на Москва обектът обаче е замразен. Но не е приключил. Той дори се разраства, ще има и европейско участие, уверява кметът Иванов, който наскоро ходи в Москва.

Руските инвестиции не са първите. Още през 2005 г. германският консорциум "Лах Майер джи ти ем" изготви работен проект за изграждане на геотермална централа в курорта. По тогавашните изчисления за обекта са необходими 2 млн. евро, в последстиве се удвоили.

Технологията предвиждала изграждането на топлообменници, които да свалят температурата на водата до 40 градуса. "Отнетата" топлина пък се вкарва в мрежа и система за битови нужди и потребление - за отопление на сгради, за оранжерийно производство и други. Така се родила амбицията Сапарева баня да стане град без коминен дим, всички къщи, домове и сгради да се топлят от минералния извор. И този проект един ден ще стане, вярват местните.

Впрочем първи с минералното чудо на Сапарева бяна се захванали швейцарци. Те спонсорирали изграждане на минигеотермална централа, която и досега топли детски градини, училища, офисите в общината. И при най-големия студ в помещенията и канцелариите на административните сгради температурата е над 30 градуса и се налага да се отварят прозорците.

Решаващото е, че общината не бездейства. Дори и обществената баня, каквато в повечето български градове отдавна няма, в Сапарева баня е един от луксобектите. Където можеш да се изкъпеш и ползваш басейн срещу 7 лева в делничен ден. На втория етаж има спа комплекс, където предлагат пълен набор от екстри и процедури само за 15 лева. За децата и пенсионерите е безплатно. И още малко статистика - това лято започна строежът на осми открит басейн. Действащи са и 3-4 покрити басейна. Градът е уникален с толкова много басейни на човек от населението, коментират туроператори.

В дните до края на тоя мандат в града и общината приключват няколко проекта по Програмата за развитие на селските райони. След новичката картинна галерия на името на местния живописец Васил Крапчански съвсем наскоро ще режат лентата на археологически музей на два етажа. Там ще експонират уникати от древното минало на града, както и орнаменти и композиции от етнографското наследство на района.

А има какво да се покаже. На златна монета с лика на император Теодосий II попаднаха археолози при строежа на споменатия плувен басейн в курорта. "Сапарева баня е едно прекрасно място, изключително надарено - минерална вода, природа, история, култура. Всички тези дадености вече могат да бъдат показани и да бъдат видени. Създадохме 47 кратки филма в разделите природа, бит, култура, история, фолклор. Озвучени и преведени са на 5 езика. Всеки може да ги види и да чуе в интернет", казва зам.-кметът по духовните и социалните дейности инж. Радка Георгиева.

Другият зам.-кмет Васил Мартинов изрежда туристическите и инфраструктурните обекти, които са на финал или чието изграждане напредва. Готови са две екопътеки. Едната е 4 км до с. Сапарево и е наречена "По стъпките на светците". Втората е в самия град, около 3 км и стига до Паничище. Има подписани договори за изграждане на 250 м ВиК връзки в с. Ресилово и така селото на 100% ще бъде канализирано;

1,2 км нов канал в Сапарево, което на 90% ще е ВиК обезпечено; Реконструкция на около 4,5 км от ВиК мрежата в Сапарева баня. Впрочем в града пият най-евтината вода в България - по 0,552 лв. за куб. метър.

Не се подценява и асфалтирането - 8,5 км улици ще бъдат рехабилитирани по селата. Върви подмяна и на уличното осветление. Навсякъде съществуващите осветителни тела ще се сменят със светлодиодни, което прогнозно ще струва 380 000 лв. (без ДДС).

Предишният кметски екип на земеделеца Цветан Динев имал разработки и амбиции да сади аспержи в Сапарева баня, да прави оранжерии за домати, да "внедри" холандското лале и испански рози на местна почва. По различни причини това не станало.

Инж. Иванов и администрацията, която ръководи вече 12 години, заложили на външните инвестиции, на правилното управление на наличните финансови ресурси и бюджета. По груби изчисления за тези три мандата в инфраструктурата и развитието на общината са вложени над 50 млн. лева. И с перспектива.

Общината си има политика - не мърда например от закованата от години цена на земята в Паничище - по 120 лева за кв. метър (без ДДС). Е, няма много купувачи в тая криза. "Криза не криза, няма да продаваме на безценица", зарича се кметът Иванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони