Проф. Овчаров: Разкрихме напълно Акропола на Перперикон

В рамките на тазгодишните разкопки, благодарение на метеорологичните условия и на помощта, която получихме от държавата и от община Кърджали, успяхме да завършим Акропола на Перперикон. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” археологът проф. Николай Овчаров по повод края на тазгодишната археологическа кампания в свещения скален град Перперикон и резултатите от нея.

Той посочи, че това не е било лесна задача, а кампанията е продължила близо 4 месеца. „Пред нас вече действително стои нещо феноменално и уникално. Това е вторият след Шуменска крепост напълно проучен античен и средновековен град в България през историята на цялата българска археология”, заяви проф. Овчаров.

По думите му, Перперикон е проучен по-един доста по-добър начин, тъй като днес археолозите разполагат с много по-съвършена методология. „В момента дори правим снимки с дронове, които ни показват цялата картина на улиците, площадите и храмовете, цялата инфраструктура на този град”, допълни проф. Овчаров. „Не беше лесно. Това са 16 години работа, но за сметка на това сме наистина много доволни от постигнатото”, каза още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура