ГЕРБ редактира промените в ДДС

Депутатите от ГЕРБ ще редактират промяната в Закона за ДДС, подготвена от финансовото министерство, която задължава фирмите да декларират за всяка покупка над 700 лв. дали изцяло я ползват за служебни цели или и за лични и каква част. Смисълът на поправката е ДДС да се възстановява само върху тази част от стоката или услугата, която се ползва за фирмени дела. Проектът беше обявен за обществено обсъждане преди десетина дни и още не е приет от правителството.

Компаниите ще декларират само скъпи покупки, обясни пред „Труд” Димитър Главчев, депутат от ГЕРБ и член на парламентарната бюджетна комисия. Според него предложеният от финансовото министерство праг от 700 лв. трябва да бъде повишен с десетки хиляди. Тепърва ще се обсъжда какъв точно да бъде той. Идеята е да се обхванат главно недвижими имоти и скъпи автомобили, които се използват не само за икономическата дейност на фирмата. „Например по морето има апартхотели, които се отдават под наем, но в единия апартамент си живее собственикът”, обясни Главчев.

Ако бъде приет прагът, предлаган от финансовото министерство, бизнесът ще трябва да декларира в НАП дори покупките на масова офис техника като компютри, телефони, принтери и др. Освен това фирмите ще трябва да предложат и „разумна методика”, според която да се прецени доколко направеният разход е служебен или личен.

Главчев изрази резерви и за начина, по който ще се осъществява контролът, ако текстовете бъдат приети в сегашния си вид. „Кой ще следи каква част се използва за служебни и каква за лични нужди?”, попита реторично той. Според него ползите за хазната биха били доста по-малки от разходите на администрацията във връзка с новото изискване. Главчев обаче подчерта, че законовите промени все още са на етап обществено обсъждане, а в разговори с финансовия министър Владислав Горанов той е изявил готовност разпоредбите да се прецизират.

От финансовото министерство така и не отговориха на въпросите на „Труд” какъв ефект се очаква от въвеждането на мярката и какъв е размерът на злоупотребите във връзка с неправомерното възстановяване на ДДС по тази линия.

Може да има административен натиск

Трябва да се определи кои са стоките с двойна употреба, ако ще бъде възприет подходът покупки над 700 лв. да се декларират от фирмите пред НАП, каза депутатът от Реформаторския блок Димитър Танев. Това се налага, защото според предложените разпоредби не е ясно в кои случаи точно ще трябва да се прилагат. „Например, ако в един офис е купена копирна машина и някой си снима личната карта, пак ли трябва да се подава декларация в НАП?”, попита Танев.

„Приложното поле е прекалено широко. Трябва да се прецени дали това няма да доведе до административен натиск”, допълни той. Според него не е задължително стоките с двойна употреба да бъдат определени в закона, а това може да стане и с акт на Министерския съвет. По отношение на това дали прагът на стоките трябва да се повиши, Танев обясни, че трябва да се провери европейската практика по въпроса.

Не е редно да расте тежестта за бизнеса

Не е редно да се увеличава административната тежест за бизнеса. Това коментира лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов във връзка с предложението на финансовото министерство фирмите да декларират в НАП всяка покупка над 700 лв., която може да се ползва едновременно и за служебни, и за лични нужди. Според него такива мерки не са подходящи, особено като се има предвид ниският стандарт на живот у нас. Симеонов посочи още, че все пак се създава излишно напрежение, защото предложените текстове са все още на етап обществено обсъждане. Наскоро лидерът на патриотите се обяви и против промяната в структурата на акциза за цигарите. Ако новият вариант бъде приложен, ще има по-голям ръст на цената при скъпите марки.

Трябва анализ на разходите за бизнеса

Необходима е оценка на въздействието на предложените текстове, според които фирмите ще трябва да декларират в НАП стоки над 700 лв., за които е ползван данъчен кредит и могат да служат за служебно и лично ползване. Така ще стане ясно колко ще струва на бизнеса и на администрацията новата мярка, коментира депутатът от ДПС и бивш министър на финансите Петър Чобанов.

Според него предложените текстове се нуждаят от сериозна дискусия и от прецизиране на методологията, по която ще се определя дали стоките се ползват и за служебни, и за лични нужди. Новото изискване щяло бъде много сложно за администриране. Според Чобанов обаче идеята за повишаване на прага от 700 лв. е разумна.

Данък „смартфон” няма да реши проблемите

Въвеждането на новите изисквания няма да ограничи данъчните злоупотреби, заяви депутатът от БСП и член на бюджетната комисия Георги Търновалийски. „Данък „смартфон” няма да реши проблемите с неправомерното възстановяване на данъчен кредит. Смешно е да се занимаваме дали един уред може да се ползва и за лични нужди”, коментира той.

Ако проблемът е свързан с неправомерното ползване на данъчен кредит при покупката на автомобили, най-добре е в закона да се запише изрично в кои случаи при покупка на коли няма да може да се възстановява ДДС, каза още Търновалийски. Според него така предложените текстове ще затруднят значително и лицата, които работят от вкъщи. „Например, ако работим на компютър от дома си и нямаме офис, как доказваме кога го ползваме за служебни и кога за лични нужди”, посочи той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес