Ето’о позлатен като Стоичков

Краката на камерунския голаджия Самуел Ето’о бяха позлатени от престижно международно жури под патронажа на принц Албер за наградата “Златен крак”, която се връчва всяка година в Монако на футболисти с особени заслуги. Нападателят, който от това лято къса мрежите в турското първенство с екипа на “Анталия” (5 гола в 4 мача), е новият лауреат на ценния индивидуален приз. Отличието се връчва от 2003 г. насам на един активен играч на възраст над 28 г. и няколко ветерани, които влизат в “Залата на славата” като легенди. Освен че получават златна отливка от крака си, победителите оставят бронзови отпечатъци от нозете си на крайбрежната променада в Монако, където всекидневно ги разглеждат хиляди туристи.

Само една българска звезда грее в алеята със световни величия заедно с Пеле и Марадона. До отпечатъците с краката на най-великите футболисти се намират и отливките от стъпалата на Христо Стоичков. През 2007 г. той получи “Златен крак” като легенда и бе приет в Залата на славата заедно с петима световни шампиони - Алесандро дел Пиеро като действащ играч, а Камата - като идол, заедно с други четирима велиги голмайстори на мондиали - Герд Мюлер, Марио Кемпес, Ромарио и Паоло Роси.
Тази година отборът на легендите - лауреати на “Златен крак”, бе попълнен с Давид Трезеге, Георге Хаджи, Даниел Пасарела и Ринат Дасаев, който е едва третият вратар след Дино Дзоф и Жан-Мари Пфаф.
Камерунецът Ето’о е едва вторият африканец, който печели наградата като активен футболист. Другият е Дидие Дрогба, отличен през 2013 г. Сред легендите също не фигурират много звезди от Черния континет - Роже Мила, Джордж Уеа, Абеди Пеле и Рабах Маджер.

Бразилци и италианци се котират най-високо

Футболистите на нациите с най-много световни титли имат и най-много награди “Златен крак”. С по 10 играчи в Залата на славата в Монако са представени петкратният шампион на планетата Бразилия и четирикратният Италия. Сред отличените има само двама от Балканите - Христо Стоичков и Георге Хаджи.
Тази година лауреатите бяха гости на Люк Дюкре, син на принцеса Стефани. Той награди Самуел Ето’о, Даниел Пасарела, Георге Хаджи, Ринат Дасаев и Давид Трезеге.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ