Румен Драганов: Туристите се оказаха повече, но приходите - по-малко

- Г-н Драганов, дойде краят на летния туристически сезон. Какви са резултатите за бранша?

- Като цяло летният сезон на 2015 година бе изключително сложен. Като се започне от ситуацията, която възникна още през 2014 г. с кризата в Украйна. Тя от своя страна доведе до значителен спад на руския туристически пазар, главно заради забраната за пътуване на руски държавни служители към страни, които са наложили санкции на Русия, каквато е и България. Но независимо от тази първоначално очертала се криза, може да кажем, че към средата на септември тазгодишният летен сезон приключва с около 2% ръст, като тук са включени не само пътуванията към Българското Черноморско крайбрежие, а и общо пътуванията в страната и множеството културни събития, които се случиха в различни населени места.

- Каква е оценката ви за отлива на туристи от Русия?

- Очакваме спадът на туристите от руския пазар към края на годината да достигне 150 000, което ще е малко над 20% спрямо миналата година. Но туристическият бранш като цяло отчита 7 450 000 пътувания на чуждестранни туристи до България. Това, както вече казах, е около 2% ръст спрямо 2014 година.

-Туристи от кои държави генерираха този ръст?

- Най-голям ръст наблюдаваме от съседните страни като Гърция. Съседите увеличиха пътуванията си до нас през месеците май, юни, юли - може би поради финансовата криза там. Ръст имаме и от румънския пазар, а също и от дестинации, които са доларови или използват валути извън еврото. Вследствие на спада на котировката на еврото на международните валутни пазари техните граждани получиха възможност да ползват туристически услуги в България на 20% по-ниски цени в сравнение с миналата година, защото офертите за пътуване до България са в евро.

- Споменахте, че включвате в сметките за сезона и културни мероприятия. Какво имате предвид?

- Летният сезон бе изключително наситен с разнообразни културни събития във вътрешността на страната, които, общо взето доведоха до това ние да приключваме лятото с ръст. Това са фолклорните фестивали в Рожен, в Копривщица, в Жеравна и много други малки населени места, финансирани от Програмата за развитие на селските райони от Европейския съюз. Чрез нея бяха проведени около 200 фестивала, свързани с кулинарното изкуство, етнографията, младежки екстремни програми и екотуризъм.

Имаше и множество фестивали, които се проведоха в големите градове като Вагнеровите тържества в София. Само те дадоха възможност за 3500 реализирани посещения в Софийската опера. Също така оперният фестивал в Правец и във Велико Търново, където бе представена операта “Борислав”. Проведени бяха и много музикални фестивали, като се започне от Джулая в Каварна, джаз фестивала в Банско, концертът на Роби Уилямс в Бургас и множество културни събития в София, както и в Пловдив като очаквана европейска столица на културата. Всички тези прояви доведоха до около 7% ръст на културния туризъм.

Подобно нещо се наблюдава за първа година и се дължи на факта, че през 2014 година приключва Програмата за развитие на селските райони от стария програмен период 2007-2013 г., в която основната препоръка в изработените стратегии бе провеждането на различни събития на място.

- Имаме ръст от 2% на посещенията, но как стои въпросът с приходите от летния сезон?

- Приходите са с 10% по-малки в сравнение с миналата година, като тенденцията е до края на годината тази разлика да се увеличи и общо за годината да достигнем до един отрицателен ръст в рамките на 14%. И в момента нашите хотелиери привличат туристи, предлагайки още по-големи отстъпки. Като цяло целият сезон хотелиерите работеха, предлагайки огромни промоции. От друга страна, по-слабото евро доведе до това да имат и по-ниски приходи.

В абсолютни числа този спад означава около 290 млн. лв. по-малко в сравнение с края на август м.г. Така приходите сега възлизат на общо 1,450 млрд.евро.

- Министерството на туризма иска да има по-ниски концесионни такси за плажовете срещу евтина или безплатна сянка. Ще генерира ли повече приходи или туристи такъв подход?

- По принцип практиката за безплатни чадъри съществува в България в почти всички хотели, които предлагат басейн към цената на услугата. Чадърите и шезлонгите в хотелите са безплатни, включени са в цената на туриста за престой в хотела.

Също така много хотели, които се намират на самия бряг и които имат и плаж на концесия, предлагат безплатни чадъри и шезлонги на своите гости. Не очаквам да има особен ефект през 2016 година от провеждането на каквато и да е политика за намаляване на цената на шезлонга или безплатното му предоставяне.

- Защо?

- Защото и сега се наблюдава в големите хотели едно неравномерно, нефункционално използване на чадърите и шезлонгите. Какво се случва на практика? Рано сутрин туристите запазват своите чадъри и шезлонги, като хвърлят върху тях хавлиена кърпа или други предмети и в една значителна част от деня най-малко 30% от чадърите и шезлонгите са неизползвани от останалите гости на хотела. В същото време виждаме, че при чадърите и шезлонгите, когато са с определена цена, съобразена с пазара, има една рационална заетост.

- Бежанският поток от Сирия затваря граници в Европа. Отразява ли се бежанската криза на пътуванията на български туристи зад граница?

- Засега няма никакво нарушаване на пътуванията на организирани български туристи, насочени както към съседни страни - Турция, Гърция, Македония, Сърбия, Румъния, така и по отношение на техните пътувания в Европа.

Няма индикации за отказ от пътуване и нарушаване на предварително планираните програми. А и конфликтите, които се получават, са в точки, които поради една или друга причина в момента не са повлияли на туристическия трафик. Наред с това има и редица обходни маршрути, които могат да се използват.

- Рано ли е да гледаме към зимния туристически сезон, имате ли вече първи прогнози?

- По отношение на зимния сезон записванията стартираха още през януари 2015-а, когато силното отслабване на еврото спрямо английската лира направи възможно туристите от Великобритания и Ирландия да направят предварителни записвания с много добри ценови параметри. От една страна, те ползват офертата за 25% намаление за предварително записване и, от друга страна, 20 процентният срив на еврото спрямо английската лира практически доведе до близо 50% по-ниски цени.

Именно затова близо 1500 туристи от Великобритания и Ирландия се записаха предварително, което е ръст около 20% в сравнение с предварителните записвания през миналата година. Така че очакванията за зимния сезон като цяло може да се каже, че са положителни.

Нашият гост:

Румен Драганов е роден през 1952 г. в София. От 1992 до 1994 г. е главен изпълнителен директор на “Балкан холидейз интернешънъл”. От 1997 г. е председател на Комитета по туризъм и зам.-министър на търговията и туризма, а също и член на Националния борд по туризъм.
От 1999 до 2006 г. е председател на Съвета по туризъм - София. Преподавател в Международното бизнес училище в Ботевград, Университета по библиотекознание и информационни технологии и в Училището по мениджмънт и туризъм “Интербизнес”, София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта