11 млн. германски коли мамели с вредни емисии

Нищят "Фолксваген" от Южна Корея до САЩ

Канцлерката Меркел иска пълна прозрачност от компанията

Производител на автомобили №1 в света губи десетки милиарди евро от пазарната си капитализация

Германският автомобилен гигант "Фолксваген" призна вчера, че 11 млн. негови дизелови коли в целия свят имат софтуер, който мами проверките за вредни емисии, което срина акциите на компанията с още 20-ина процента, предаде АФП.

Властите в редица страни, сред които САЩ, Франция, Италия, Швейцария, Южна Корея, обявиха разследвания, заради които "Фолксваген" обяви, че заделя € 6,5 млрд. от приходите през 3-ото тримесечие за покриване на потенциални щети. Акциите на компанията, поевтинели 17% в понеделник, вчера по обед паднаха с още 23%.

Скандалът се разраства, след като Франция призова за разследване в рамките на ЕС, Южна Корея привика за обяснения представители на компанията, а агенция Блумбърг съобщи, че правосъдното министерство на САЩ е започнало наказателно разследване.

Неприятностите за "Фолксваген" започнаха в петък, когато екоагенцията на САЩ нареди на производител №1 на коли в света да оправи 482 000 дизелови коли ("Ауди А3", "Джета", "Бийтъл", "Голф" и "Пасат") и обяви начало на разследване, което може да доведе до $ 18 млрд. глоба. Става дума за софтуер, който при проверка на вредните емисии вкарва двигателя в норми, но в нормален режим нивата им, включително на азотни окиси, могат да надвишат разрешените до 40 пъти. В отговор "Фолксваген" спря продажбите на 4-тактови дизелови коли в САЩ.

Заради шока по фондовите пазари компанията загуби над 25% от пазарната си капитализация (т.е. Над € 20 млрд.) от края на миналата седмица. Това удари и други германски автопроизводители - вчера акциите на "Даймлер" и БМВ поевтиняха с над 7%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят