Астрономическото лято настъпва днес в 13:07 ч.

Метеоролозите от БАН излизат на протест заради ниски заплати

Мариано Рахой се върна към старата си професия

Румен Радев заминава на двудневно официално посещение в Сърбия

Ваня Джаферович: По-вероятно е Хърватия да бие Аржентина, отколкото Исландия

На 21 юни 2018 да почерпят

Мръсен въздух убива 18 000 българи годишно Праховите частици допринасят за рак, увреждане на плода при бременни и др.

Ангела Меркел: Миграцията е предизвикателството на Европа

Путин се срещна с генералните секретари на ООН и на Съвета на Европа

Втори данък за имоти в морски и планински курорти Очакват 300 млн. лв. допълнително в хазната само за един сезон

Храната в Полша е по-евтина от нашата Потребителската електроника в България по-скъпа от Ирландия

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в четвъртък, 21 юни 2018

Милка Христова: Управляващите в СО за пореден път опитаха да прокарат решение, като заобиколят СОС

Селянин уби приятелката си с вила и се обеси (обзор) Двамата отишли да берат липов цвят и се скарали жестоко

Пламен Димитров, лидер на КНСБ: Да бъде удвоена добавката на хора с над 90 % увреждания

ЕС договори квотите за бежанците, България приема още 852-ма

Министрите на вътрешните работи на страните от ЕС постигнаха споразумение за задължителни квоти за разпределяне на 120 000 мигранти. България ще трябва да приеме още 852 бежанци, съобщава БГНЕС.

Одобряването стана с “голямо мнозинство” на извънредната среща на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в Брюксел, като по този начин бе преодоляна съпротивата на редица източноевропейски страни на предложените от Брюксел квоти, съобщи люксембургското председателство на ЕС. Решението ще влезе в сила след публикуването му в Официалния вестник на ЕС.

Общо от Италия ще бъдат разселени 15 600 души, а от Гърция – 50 400 мигранти.

Първата фаза от споразумението включва незабавното разселване на 66 000 мигранти, пристигнали в Гърция и Италия.

България ще приеме 201 мигранти от Италия и 651 от Гърция. През юли София прие да подслони 500 мигранти от Италия и Гърция. С тях общият брой на разселените в България би следвало да достигне 1352-ма души. България ще подкрепи задължителните квоти, потвърди вътрешният министър Румяна Бъчварова още преди срещата в Брюксел.

Втората фаза предвижда 54 000 мигранти, които трябваше да бъдат разселени от Унгария, да бъдат обособени като “спешна квота”. Тя се запазва като “резервна” и ще бъде използвана от държави, които в следващите две години се изправят пред извънредна ситуация с мигрантския поток. За да бъде задействана тази фаза, ще е необходимо ново предложение на Европейската комисия, което ще трябва да бъде одобрено от Съвета на ЕС.

Против решението гласуваха Чехия, Унгария Словакия и Румъния, а Финландия се въздържа. Словашкият премиер Роберт Фицо заяви, че докато той е начело на правителството, Братислава няма да прилага квотната система за разпределение на мигрантите. Полша е оттеглила първоначалните си възражения.

Още преди срещата на вътрешните министри Чехия предупреди, че дори да бъде приет, планът за разпределение на бежанците няма да проработи.

Европейската комисия ще налага наказания на страните, които не регистрират мигранти. Както съобщи говорителят на ЕК Наташа Берто, днес ще бъдат открити наказателни процедури срещу онези страни, които не регистрират влезлите на тяхна територия бежанци. Тя обаче не уточни за кои държави става въпрос, но посочи че всички са били предупредени.

Еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамополус заяви, че следващите стъпки ще бъдат обсъдени от лидерите на страните членки на ЕС на днешния извънреден Европейски съвет.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.