Ивелина Василева: Повече от 300 млн. лева са вложени в пречиствателни съоръжения в страната

Повече от 300 млн. лева са вложени за рехабилитация и изграждане на пречиствателни съоръжения в страната. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в предаването „Тази сутрин” по БТВ.

„Много инвестиции бяха направени през последните няколко години. Само тази година открихме няколко изключително мащабни значими обекта по българското Черноморие”, припомни Василева

Тя изрази съгласие с изказването на премиера Бойко Борисов за това, че морето ни е по-чисто.

„Няма как да бъде по друг начин, при положение, че толкова приоритетно и целенасочено се инвестира по Черноморското крайбрежие. Проблемът по Черноморието беше т. нар. строителен бум 2005-2008 г., когато се разраснаха неимоверно населените места, курортните места, без да бъдат обезпечени с адекватна инфраструктура”, уточни Василева. Министърът на околната среда и водите посочи, че целта на министерството, включително и с подкрепата на ОП „Околна среда”, е да насочва усилията за изграждане на пречиствателни и ВиК мрежи там, където няма такива и да се рехабилитират съществуващите, така че да се приведат в съответствие.

Във връзка със сигнали от граждани за замърсена вода по български курорти Ивелина Василева коментира: „В Черноморец с проектът, който беше реализиран и открихме миналия петък, изцяло е обхванато населеното място, Черноморец и Созопол с канализационна мрежа. Всички отпадъчни води се заустват в пречиствателната станция, където се пречистват в съответствие с екологичните изисквания и освен това, след като се пречистят, се отвеждат 2 км навътре в морето”.

По думите й са открити пречиствателните съоръжения в Созопол, в Поморие воден цикъл на стойност 965 млн. лева, във Варна е направено пълно пречистване и заустване на водите в съответствие с всички норми и стандарти.

„В Провадия вече е направена инвестиция, в Руен има нова пречиствателна станция и продължава изграждането на пречиствателно съоръжение, което ще обхваща водите на Минерални бани, Банево, Ветрен в Бургас”, допълни министър Василева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини