На 22 януари 2019 да почерпят

Западът против глобализацията И Путин няма да участва в срещата в Давос

Задължават със закон президента на Киргизстан да носи националната шапка

Георг Георгиев: Поне година таксите за българите във Великобритания няма да бъдат променяни

5-годишно дете почина от пневмония след прекаран грип

Ципрас: Македонците разграничават своята идентичност от древногръцкото наследство

Транспортната комисия в ЕК решава за бъдещето на пакета „Мобилност“

ЕС отхвърля възможността за преговори с Лондон по сроковете на предпазния механизъм

Седмица на македонското кино стартира в София

Красиви изпълнения на кънки откриха ледената пързалка в Благоевград (СНИМКИ)

Талибаните и специалния пратеник на САЩ разговарят в Катар

Москва обеща ответни действия заради новите санкции на ЕС по случая „Скрипал

МВР: Шофирайте с повишено внимание в района на Ихтиман по АМ „Тракия“

Илюзията „Титаник“ никога не потъва Премиера в сатирата на пиеса от Христо Бойчев

Фалшификации с ТЕЛК разкрити от прокуратурата МВР и НОИ (обзор) Пенсионери по инвалидност не знаели от какво са болни

Ивелина Василева: Повече от 300 млн. лева са вложени в пречиствателни съоръжения в страната

Повече от 300 млн. лева са вложени за рехабилитация и изграждане на пречиствателни съоръжения в страната. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в предаването „Тази сутрин” по БТВ.

„Много инвестиции бяха направени през последните няколко години. Само тази година открихме няколко изключително мащабни значими обекта по българското Черноморие”, припомни Василева

Тя изрази съгласие с изказването на премиера Бойко Борисов за това, че морето ни е по-чисто.

„Няма как да бъде по друг начин, при положение, че толкова приоритетно и целенасочено се инвестира по Черноморското крайбрежие. Проблемът по Черноморието беше т. нар. строителен бум 2005-2008 г., когато се разраснаха неимоверно населените места, курортните места, без да бъдат обезпечени с адекватна инфраструктура”, уточни Василева. Министърът на околната среда и водите посочи, че целта на министерството, включително и с подкрепата на ОП „Околна среда”, е да насочва усилията за изграждане на пречиствателни и ВиК мрежи там, където няма такива и да се рехабилитират съществуващите, така че да се приведат в съответствие.

Във връзка със сигнали от граждани за замърсена вода по български курорти Ивелина Василева коментира: „В Черноморец с проектът, който беше реализиран и открихме миналия петък, изцяло е обхванато населеното място, Черноморец и Созопол с канализационна мрежа. Всички отпадъчни води се заустват в пречиствателната станция, където се пречистват в съответствие с екологичните изисквания и освен това, след като се пречистят, се отвеждат 2 км навътре в морето”.

По думите й са открити пречиствателните съоръжения в Созопол, в Поморие воден цикъл на стойност 965 млн. лева, във Варна е направено пълно пречистване и заустване на водите в съответствие с всички норми и стандарти.

„В Провадия вече е направена инвестиция, в Руен има нова пречиствателна станция и продължава изграждането на пречиствателно съоръжение, което ще обхваща водите на Минерални бани, Банево, Ветрен в Бургас”, допълни министър Василева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.