Ердоган и Путин ще обсъдят Турски поток

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще бъде днес на еднодневно посещение в Москва, по време на което ще се срещне с руския президент Владимир Путин.

Според турски източници, цитирани от БТВ, поредните разговори на най-високо ниво между Анкара и Москва ще бъдат по следните основни теми: газопровода Турски поток, сирийската криза, нападенията на терористичната групировка "Ислямска държава" и ситуацията в Украйна.

Основното внимание в разговорите се очаква да се насочи към проблемите около актуалния за Русия проект за газопровода Турски поток, който Владимир Путин предложи на Турция вместо спорния Южен поток.

Планираше се Турски поток да бъде открит в края на 2016 г. Неотдавна обаче Турция обяви, че замразява проекта по вина на руската страна.

Москва на свой ред обяви, че очаква проблемът да бъде разрешен с новото турско правителство, което ще бъде избрано след предсрочните парламентарни избори на 1 ноември.

Ердоган ще бъде в Москва за церемонията за откриването на реконструираната Съборна джамия в Москва в навечерието на празника Курбан байрам.

Съборната джамия в Москва, най-голямата в Европа, е построена през 1904 година, а мащабната й реконструкция започна през 2005 г. Площта на джамията бе увеличена 20 пъти и сега тя ще побира 10 000 души.

Председателят на съюза на мюфтиите в Русия Равил Гайнутдин коментира, че в Москва в бъдеще ще бъдат построени още две джамии, едната от които ще бъде с капацитет от до 20 000 вярващи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят