Кристиан Вигенин: Меркел каза това, което искахме да чуем

Психолози и социални работници влязоха в къщата на ужасите в Свищов Общинската администрация предприе мерки за социализирането на трите жени

Християн Гущеров е задържан заради сбиване в заведение

Талибаните поеха отговорност за атаката в Кабул

Десетки хиляди на протест в Солун: Македония означава Гърция

ДПС предлага програмен кабинет и програма за ускорено развитие

17-годишен катастрофира в дърво, колата му изгоря

Президентството: Извършена е нерегламентирана публикация в профила на държавния глава

Приход от 1,4 млн. лева от данъци планира Община Павликени

Д-р Красимира Иванова: Хепатит C уби баща ми, зарази се след кръвопреливане Системата за проверяване на кръвта да гарантира 100% нейната безопасност, призова сестрата на премиера Бойко Борисов

Проф. Божидар Димитров: Комунизмът у нас беше държавен капитализъм

Патриарх Неофит за македонската църква: Имаме консенсус по главните въпроси на бъдещото

Премиерът Борисов ще се срещне с чешкия си колега Андрей Бабиш

Дамаск осъди турската операция в град Африн

Цецка Цачева: Няма да се въвежда трети пол и да се признават еднополови бракове

Бунт на бежанци в Одрин, искат отваряне на браздата с Гърция

Около 2 000 сирийски бежанци в Одрин се опълчиха на валията Шахин, прекъснаха речта му и настояха да бъда допуснати до границата с Гърция, като заплашиха, че ще я прегазят, но ще я пресекат, предаде БГНЕС.

Това се случи в късния следобед в спортния комплекс за пехливанските борби, превърнат в лагер по спешност, когато управителят на областта Дурсун Али Шахин пристигна да предупреди настанените преди дни и желаещи да стигнат до Германия и другите европейски страни. Предния ден той ултимативно заяви, че пришълците трябва да опразнят района най-късно във вторник и да не напират към границата, тъй като Турция е длъжна да спазва международните договорености и законите. В края на ултимативния срок обаче лагерниците протестираха срещу него и скандираха „Отворете границите, ще ги прегазим и ще минем“. Мощните им викове принудиха валията Шахин да се оттегли от лагера, а неизвестността и за двете страни в проблема остава и до момента.

Не помогнаха и посланията на арабски език от специализирания автомобил на валийството, нито присъствието на областните директори на полицията Аднан Ердоан и на жандармерията Албай Ерсан. Упоритото очакване на голямата маса сирийски бежанци границата с Гърция да бъде отворена и достъпът им до нея да бъде разрешен продължава и в момента. Малкото, което валията Шахин успя да каже на непреклонните бежанци, беше това: “ От 10 дни сте ни гости, ако щете харесвайте, ако щете не това. Правим за вас всичко, което успяваме, говорихме и с медиите, и с вас. Правим това в продължение на 4 години. Коя друга държава ви прегърна от 2011 г. насам и ви даде подслон?“, обърна се валията Шахин към бежанците.

Той специално акцентира на факта, че Гърция и България вече изпратиха подкрепления по границите си и не биха допуснали мигрантски колони да преминат през тях. Шахин огласи, че предния ден близо 1 500 бежанци бяха транспортирани с автобуси към лагерите в Истанбул.

„Ако от Европа дойде някакво решение за вас, вие ще сте първите, които ще изпратим, такова обаче до момента няма. България и Гърция подсилиха охраната по границите си, за да ви отблъснат. Осигурете си документите и който има къде да отседне, да отиде там, другите да разчитат на усилията на държавата за подслон по хотелите. Ще ви настаним в районите по ваш избор“, обеща одринският валия Шахин. Той се обърна към протестиращите с препоръката да пожалят поне децата и жените си, които са крайно изтощени от дългите преходи пеша. Тогава обаче обръщението му беше прекъснато от мощните викове на бежанците, които в хор скандираха „Убедени сме, че ще минем границата“, „Газим и минаваме“. В този момент той се видя принуден да напусне лагера на бунтуващите се бежанци.

По-рано през деня президентът Реджеп Ердоган поиска от него сведения за ситуацията в телефонен разговор.

„Съобщих, че бежанците не желаят да останат повече в Турция и настояват незабавно да преминат през границата в Гърция , за да се насочат към европейските страни. Обясних в детайли, че полагаме всички усилия за осигуряването им с всичко необходимо за що годе нормалното им съществуване, но те настояват за Европа“, заяви пред журналисти в Одрин валията Шахин. Той прогнозира, че останалите след оттеглилите се към Истанбул мигранти нямат шанс да пресекат границите с България и Гърция, защото и двете държави са изпратили солидни подкрепления. Валията Дурсун Али Шахин припомни и срещата си с главния секретар на МВР Георги Костов на 17 септември, по време на която задочно получи благодарностите на българския премиер Бойко Борисов за усилията на турската страна в преодоляването на кризата с бежанците.

Охраната около лагера в Одрин от полиция и жандармерия продължава, местните власти полагат неимоверни усилия да удържат устрема на сирийците към границите. С наближаването на свещения за мюсюлманите по цял свят празник Курбан байрам обаче напрежението и сред бежанците, и сред управляващите граничния район ескалира.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.