НАП: Всяка втора декларация за доходите е подадена по електронен път

Спецпрокуратурата поиска арест за Иванчева и другите двама

200 животновъди се събират на изложение в Сливен

ЕТА поиска прошка от жертвите си

Център за трансгранични правни изследвания създават ВТУ и Белгородският университет

2,5 тона лукс катерят Скалистите планини Bentley атакува рекорда за най-бърз SUV по изкачването Пайкс Пийк

Цецка Цачева: Ще има проверка в прокуратурата за превишаване на права при акцията срещу Иванчева

Данни на МВФ: Испания вече е по-богата от Италия

Тръмп покани Путин на посещение в САЩ

Министър Петкова: Печалбата на НЕК за 2017 г. ще е около 6 милиона лева

Цветан Цветанов: Ясно е, че президентът гледа на Изток и саботира модернизацията на армията

Два влака се сблъскаха в Залцбург, десетки са ранени

В Русия вече по-рядко се пие алкохол

Защо шопът не смее да пипне сутиен?

Рейтингът на Владимир Путин е спаднал със седем на сто след изборите

Масирани проверки на автобуси и камиони

Най-големите фирми за товарни и автобусни превози в България са подложени от няколко седмици на масирани проверки, чиято цел е натиск и всяване на страх. Това се твърди в писмо на Националното сдружение на българските превозвачи, изпратено до премиера, вътрешния и транспортния министър.

Акцията е започнала след писмо на зам.-директора на главна дирекция “Криминална полиция” старши комисар Константин Димитров до шефа на автомобилната агенция Цветелин Цветанов, с което “Труд” разполага. То е изпратено в края на юли и с него комисар Димитров изисква да се направят комплексни проверки на 21 фирми, чиито имена посочва. Става въпрос за най-големите товарни и автобусни фирми у нас. Димитров не посочва каква е причината за интереса му, но изисква, ако агенцията е правила някога такива проверки, да му предостави всички документи.

Проверките според сдружението са напълно излишни, защото фирмите подлежат на редовен контрол от Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”. Освен това са засегнати най-големите транспортни фирми у нас, които са в светлата част на икономиката, докато в същото време властите не можели да се справят с многобройните нелегални превозвачи, твърди сдружението. От засегнатите фирми не пожелаха да коментират пред “Труд”. Техни представители обясниха, че не смеели да отправят и индивидуални жалби, защото в такива случаи веднага им пращали на инспекция контролни органи.

От дирекция “Криминална полиция” казаха пред “Труд”, че не става въпрос за самостоятелна акция, а за редовна практика. “Ние и друг път сме пращали до специализираните контролни органи искания за проверки на определени браншове”, казаха оттам. Комплексните проверки на фирмите наистина са тежки за тях процедури, защото се преглежда внимателно всяко превозно средство, коментираха от транспортното министерство. “Но ние сме длъжни да правим такива проверки веднъж годишно, независимо дали полицията го иска от нас или не”, допълниха от ведомството.

Според писмото на сдружението до премиера обаче става въпрос за разчистване на сметки между полицията и автомобилната агенция, което става на гърба на цял сектор от икономиката.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.