Постоянен арест за десет извършители на тежки умишлени престъпления в Търновско

Обирджия заплашва в магазин: “Парите, или ще ви заколя” Заподозреният е заловен, плячката му е само 270 лв.

Рецидивист с 12 присъди ограби ученик

Показват инкриминираните през соца издания на Райко Алексиев

Задържани са трима за грабежи в Пазарджик и Пловдив

Немската окупация на Франция пристига в българския ефир

Генномодифицираната царевица е полезна

Тежка катастрофа с пострадали на пътя Велико Търново – Русе Затруднено е движението при село Самоводене

Започна сезонът на санирането (СНИМКИ)

Комшия облече нощницата на съседа и легна в леглото му

Освободиха майката на близнаците, баба им поискала да ги гледа

Деветнайсет деца пострадаха при катастрофа с училищен автобус в Германия

Бойко Борисов: Предоставихме на Саудитска Арабия предложения за инвестиционни проекти (СНИМКИ) Премиерът се срещна с министъра на външните работи на Кралството Адел Бин Ахмед Ал-Джубейр

Заработи първият паркинг автомат във Велико Търново Стоманените устройства черпят енергия от светлината и са на пет езика

Осъдиха църковен настоятел, присвоил близо 1000 лв. Парите били от рента на църковни земи

Медия: Сърбия се страхува, че ЕС може да й върне 150 000 мигранти

Сърбия се страхува, че Европейският съюз може да върне на нейна територия 150 000 мигранти. Това пише в днешния си брой белградският вестник “Блиц”, цитиран от БГНЕС.

На 21 септември говорителят на Европейската комисия Наташа Берто заяви, че според споразуменията за реадмисия между ЕС и Сърбия Унгария, както и останалите страни-членки на ЕС, може да връщат обратно в Сърбия мигрантите от трети страни, които не са получили статут на бежанец.

“Цялата ЕК има колективно споразумение за реадмисия със Сърбия”, подчерта тя.

Тя поясни, че ЕС, на базата на това споразумение, може да връща обратно и сръбските граждани, които не получат статут на бежанец. Този договор е част от безвизовия режим за сръбските граждани в Шенгенското пространство, припомни Наташа Берто.

Реакцията на властите в Белград не закъсня. Министърът на външните работи Ивица Дачич заяви, че Сърбия няма да позволи да бъде оградена от телена ограда и да има затворени граници около себе си. Според него неприемливо е бежанците да бъдат връщани обратно в страната му. Дачич каза, че очаква окончателно решение от еврокомисаря Йоханес Хан по този проблем, който ще посети Белград в петък.

“Сърбия няма да позволи да бъде концентрационен лагер, ограден с телена мрежа и никой да не го е грижа за това. Европа способна ли е да ръководи такава организация като ЕС? Ако не, Сърбия ще бъде принудена да въведе контрамерки”, заплаши Дачич.

Според сръбското издание “Блиц” Белград подготвя контрамерки, включително внасяне на искове в Международния съд срещу затварянето на границите на съседните страни със Сърбия.

През последните няколко месеца Европейският съюз е подложен на невиждан натиск от страна на мигранти, които в по-голямата си част искат да се обосноват в Германия. По последни данни на Международната организация по миграция от началото на годината в Европа са пристигнали над 473 000 мигранти. Основният маршрут, по който те проникват на стария континент, е през Гърция и Западните Балкани за ЕС.

Властите в Атина организирано извозват мигрантите, акостирали на островите в Егейско море, до северната си граница. От там те през Македония заминават за Сърбия. От сръбския граничен пункт Прешево те биват насочвани към Унгария, а от средата на миналата седмица и към Хърватия. Това доведе до взимането на мерки от страна на властите в Будапеща, които построиха ограда на границата със Сърбия и Унгария и на 15 септември въведоха строги закони за незаконните мигранти, пристигащи в страната.

Европейската комисия предложи на всички 28 страни от Европейския съюз да се въведат квоти за приема на 160 000 мигранти. Против това се обявяват Унгария, Чехия, Словакия и Румъния. Будапеща няма да се съгласи с определените й квоти за разполагане на мигранти, защото те ще “узаконят престоя им в Унгария”, категоричен е унгарският премиер Виктор Орбан.

По оценки на специалистите до края на годината потокът от мигранти в ЕС може да надхвърли 1 милион души. Европейската комисия заяви, че настоящата миграционна криза е най-голямата в света от края на Втората световна война /1939-1945/. Наблюдателите дори я сравняват с Великото преселение на народите.

Днес ще се състои среща на върха на ЕС, на която ще бъдат обсъдени проблемите с миграцията.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете