БСП махна от поста видинския си лидер Пламен Трифонов

НС на БСП е снел политическото доверие от председателя на Общинския съвет на столетницата във Видин Пламен Трифонов. Той е и изключен от партията.

Със своя заповед лидерът на БСП Михаил Миков е отнел пълномощията на Трифонов да представлява левицата. Решението е взето от НС на 12 септември, но официално бе оповестено на медиите 10 дни по-късно в съобщение от Областния съвет на БСП-Видин.

Трифонов е с временно отнети права да заема партийни длъжности, членство в ръководни органи на партията и се кандидатира за такива за срок от 1 година. Като основания за решението си НС посочва нарушения на Устава на БСП, относно задълженията на партийните членове. Трифонов вече не е член на партията, тъй като се е регистрирал за кандидат общински съветник в листата на друга партия, коалиционен партньор на левицата.

Тежкото партийно наказание идва след разразилите се скандали между видинската партийна организация и централата в София. До трусовете се стигна след решението на конференцията на БСП-Видин да подкрепи за втори мандат сегашния кмет Герго Гергов, издигнат от граждански инициативен комитет. Това предизвика недоволство сред някои социалисти, които публично обявиха, че напускат видинската партийна организация и преминават в друга структура на БСП във Видинска област.

От своя страна пък Общинският съвет на БСП-Видин взе решение и поиска оставката на Михаил Миков.

Както писа "Труд", видинските социалисти обвиниха Миков, че води до разцепване на партията, налага диктатура и потъпква мнението на съпартийците си от най-голямата партийна организация във Видинско. Като "неуставни, незаконни и неморални" бяха определени действията на НС на БСП, който не се съобрази с решенията на конференцията във Видин и спусна свой кандидат за кмет. БСП регистрира и друга листа с кандидати за общински съветници, различна от приетата от местните социалисти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика