Партиите и медиите без враждебна и дискриминационна реч в предизборната кампания

Всички партии в парламента без "Атака" и водещи национални медии подписаха споразумение за предотвратяване на враждебната и дискриминационна реч в публичното пространство в хода на предизборната кампания.

Инициатори на споразумението, което бе подписано и от вестниците "Труд" и "24 часа", са 12 медийни и неправителствени организации. Сред тях са Съветът за електронни медии (СЕМ), Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО), Съюзът на издателите в България (СИБ), Съюзът на българските журналисти (СБЖ) и Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) и др.

С подписването на документа партии и медии се ангажират, че ще се придържат към високи стандарти в политическата комуникация и ще отдават приоритет на уважението към различието и към достойнството на опонента.

При подписването председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че е убеден, че журналистите и медиите също ще се придържат към това, което подписват депутатите.

„ГЕРБ ще бъде изключително толерантна. Ако имаме партньорство от страна на другите политически опоненти, ще покажем едно друго лице на партиите в България", посочи Цветанов.

Атанас Мерджанов от ПГ на БСП лява България подчерта, че за БСП това усилие е традиционно и ще се придържат стриктно към него с ясното разбиране, че българското обществото трябва да има избор за политика.

Лидерът на ДПС Лютви Местан коментира, че под това споразумение подписът му като председател на ДПС ще стои неоспоримо естествено.

Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски заяви, че РБ при всички случаи смята, че един толерантен и спокоен тон е нещо изключително важно за България.

Полина Карастоянова от ПГ на Патриотичния фронт посочи, че от ПФ подкрепят тази инициатива, водени от убеждението, че истината трябва да звучи нецензурирана и нережисирана.

Съпредседателят на ПГ на Българския демократичен център Красимира Ковачка заяви, че от БДЦ се надяват, че в местните избори медиите ще създадат обстановка на комфорт, така че кандидатите за местната власт да представят своите програми и идеи, защото обективното отразяване помага на избирателите за правилния избор.

Председателят на ПГ на АБВ проф. Борислав Борисов заяви, че още в началото са призовали към диалог, разбирателство.

Споразумението бе подписано и от кандидатът за кмет на София от коалиция "Сердика" - Георги Кадиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини